x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS – informare poliomielită

OMS – informare poliomielită

de Magda Colgiu    |    20 Mai 2010   •   00:00

Sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile al MS, în alertă



Sistemul naţional de supraveghere pentru boli transmisibile al Ministerului Sănătăţii este în alertă după informarea OMS privind o epidemie de poliomielită din Tadjikistan, până acum nefiind raportată nici o îmbolnăvire în România, a declarat Amalia Canton, director în MS.

"În România nu a fost înregistrat nici un caz de poliomielită, această boală fiind eradicată la nivel naţional din 2002. Totuşi, sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile este în alteră după informarea OMS privind epidemia din Tadjikistan. În acest sens, medicii de familie au obligaţia să raporteze orice posibil caz de poliomielită înregistrat la copii cu vârste cuprinse între 0 şi 15 ani sau la orice persoană de orice vârstă, dacă se suspectează poliomielita", a spus Amalia Canton.  

Ministerul Sănătăţii va primi săptămâna viitoare, prin sistemul de achiziţie rapidă, 6.000 doze de vaccin antipolio. De asemenea, Ministerul Sănătăţii are în derulare o altă licitaţie pentru a achiziţia încă 675.000 de doze, a precizat Amalia Canton.  

OMS a informat la 12 mai autorităţile române că la Laboratorul Regional de Referinţă pentru Polio de la Moscova a fost izolat virusul polio sălbatic de tip 1 în materiile fecale provenite de la un copil care prezenta paralizie acută flască, care a sosit recent în Angarask din Tadjikistan.  

Din ianuarie şi până în prezent, în Tadjikistan a evoluat o epidemie de poliomielită, fiind înregistrate 293 cazuri de paralizie acută flască, din care 83 confirmate cu virus polio sălbatic tip 1. 

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă