x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS: Răspândirea pandemică a virusului AH1N1 este în curs de diminuare în emisfera nordică

OMS: Răspândirea pandemică a virusului AH1N1 este în curs de diminuare în emisfera nordică

18 Ian 2010   •   00:00

Margaret Chan, director general al OMS, a declarat că răspândirea pandemică a virusului AH1N1 este în curs de diminuare în emisfera nordică, dar că, în această zonă geografică, se vor mai semnala infecţii până la sfârşitul lunii aprilie.

În discursul de deschidere al comitetului director al OMS, Chan a afirmat că temerea privind producerea un eveniment pandemic de dimensiunea celui din 1918 a fost depăşită, efectele gripei de tip nou fiind apreciate ca fiind moderate, asemănătoare celor din 1957 sau 1968.

Chan a declarat că OMS recomandă în continuare vaccinarea populaţiei împotriva virusului gripal AH1N1, reiterând încrederea în faptul că acesta este un vaccin sigur şi eficient. "Cred că este de preferat cazul unei pandemii de tip moderat, cu importante rezerve de vaccin, decît o pandemie severă cu un vaccin inadecvat", a declarat Chan.

Directorul OMS a precizat că de la apariţia virusului, în aprilie 2009, organizaţiile naţionale ale OMS au raportat peste 14,000 de decese, în peste 200 de state ale lumii. Ea a menţionat că unele statistici sunt incomplete şi că numărul deceselor poate fi mai mare decăt cel confirmat de analizele de laborator, rezultate mai precise putând fi obţinute peste unu sau doi ani.

De asemenea, Chan a precizat că atenţia OMS se va îndrepta către emisfera sudică, unde apropierea sezonului friguros va produce condiţii propice de răspândire a virusului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă