x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei OMS recomandă vaccinarea copiilor

OMS recomandă vaccinarea copiilor

de Magda Marincovici    |    02 Noi 2009   •   00:00
OMS recomandă vaccinarea copiilor
Sursa foto: Torsten Silzgerman/AFP/Mediafax

Copiii au şanse mai mari de a scăpa de gripa A/H1N1 dacă nu sunt vaccinaţi contra gripei sezoniere. Este opinia cercetătorilor olandezi, care a stârnit un val de critici. OMS recomandă vaccinarea copiilor sub 2 ani.

Studiul a fost efectuat pe animale şi a fost publicat online la sfârşitul săp­tămânii trecute de revista medicală britanică Lancet Infectious Diseases. Dar numeroşi responsabili în domeniul sănătăţii au accentuat că nu există nici o dovadă potrivit căreia copiii ar fi mai protejaţi de gripa A/H1N1, evitând vaccinul contra gripei sezoniere.

Guus Rimmelzwaan de la Universitatea Erasmus şi colegii lui sugerează că deja autorităţi sanitare din Statele Unite şi Canada îşi reconsideră recomandările privind vaccinarea contra gripei a tuturor copiilor sănătoşi cu vârste între 6 luni şi 5 ani.  


ARGUMENTE

Potrivit cercetătorilor olandezi, copiii cu gripă sezonieră au dobândit o anumită imunitate care i-ar putea proteja contra a noi valuri de epidemie gripală, cum ar fi cel în care este implicat virusul gripei A/H1N1. În episodul pandemic al gripei asiatice din 1957, în cazul persoanelor cu gripă sezonieră riscul de a contracta virusul pandemic a fost mai redus, susţin cercetătorii olandezi. Ei citează, de asemenea, datele adunate în cadrul studiului efectuat de aceştia pe animale.

Pe de altă parte, sunt experţi în domeniul sănătăţii care consideră periculoasă revizuirea politicilor contra gripei doar pe baza unor studii efectuate pe animale. "Este o teorie interesantă, dar aceasta nu reflectă realitatea la nivelul oamenilor", explică Ville Peltola de la Spitalul Universitar Turku (Finlanda), coautor al unui răspuns la adresa cercetătorilor olandezi, publicat în aceeaşi revistă.

Ville Peltola avertizează că ipo­teza cercetătorilor olandezi ar putea să creeze confuzie printre părinţi. A trece peste vaccinul contra gripei sezoniere nu protejează copilul de gripa A/H1N1, dar îl lasă fără protecţie în faţa gripei sezoniere, spune Ville Peltola.

Copiii sub 2 ani formează o categorie de populaţie cu risc major de a dezvolta complicaţii induse de gripa sezonieră, care provoacă, anual, până la 500.000 de decese. Doctorul Michael Osterholm, directorul Centrului de Cercetare şi Poli­tici în Bolile Infecţioase din cadrul Universităţii Minnesota, nu vede care este raţiunea pentru care o infecţie cu virusul gripei sezoniere ar putea să protejeze de gripa A/H1N1.

Dacă ar fi valabilă această teorie, atunci ţările care au o rată scăzută de vaccinare contra gripei sezoniere, cum este Mexicul, de exemplu, nu ar fi trebuit să aibă o problemă atât de serioasă cu gripa A/H1N1, subliniază doctorul Michael Osterholm. În replică la concluziile cercetătorilor olandezi, OMS a precizat că recoman­dările ei rămân neschimbate: vaccinarea contra gripei a tuturor co­piilor sănătoşi sub 2 ani.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă