Refluxul gastroesofagian, boala foarte des intalnita, inseamna intoarcerea invers pe esofag a secretiilor din stomac, cu aparitia arsurilor, a eructatiilor (adica a ragaielilor, cum se zice in popor), cu ajungere pana-n cavitatea bucala a continutului din stomac, suferinte care-l necajesc tare pe bolnav.
Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU
Dar refluxul gastroesofagian poate conduce si la complicatii grave: ulcere, hemoragii, stenoza esofagului prin inflamatii si cicatrice, precum si asa-zisul esofag Barett, in care mucoasa esofagului, agresata de acidul din reflux, se transforma in alt tip de mucoasa, de tip intestinal, situatie ce poate genera in cancere. Conferentiar doctor Nicolae Iordache, sef de sectie chirurgie la Spitalul "Sf. Ioan", explica situatiile in care se recurge la chirurgie in refluxul gastroesofagian, asta se intampla din pricina incompetentei, adica a proastei functionari a sfincterului gastro-esofagian. Se apeleaza la interventiile chirurgicale dupa ce s-au incercat tratamentele medicamentoase.
Daca dupa intreruperea tratamentului cu medicamente, simptomele de reflux au reaparut sau daca suferindul are intoleranta la medicamente se trece la interventia chirurgicala. Chirurgul are mai multe posibilitati: sa faca unghiul dintre stomac si esofag sau sa monteze o proteza pentru intarirea spatiului dintre esofag si orificiul de trecere a lui prin diafragma, astfel ca sa nu mai urce stomacul din abdomen in torace. Azi insa sunt foarte utilizate metodele chirurgicale numite fundoplicatura. Chirurgul modeleaza din partea superioara a stomacului un fel de manson, care va imbraca zona inferioara a esofagului. Acest manson va permite crearea unei camere de presiune in jurul esofagului ca sa creasca presiunea pe sfincter si astfel sa nu se mai deschida in calea refluxului, adica in urcarea inversa a continutului stomacal. Operatia se poate face fie prin laparoscopie, fie prin chirurgie clasica.
Citește pe Antena3.ro