x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Operaţie pentru ochi de vultur

Operaţie pentru ochi de vultur

17 Iul 2007   •   00:00

Aveţi probleme cu vederea in special seara? Nu reuşiţi să distingeţi foarte bine contrastele, nu puteţi să citiţi mult după ce se intunecă afară, iar la condus vă deranjează foarte tare farurile maşinilor pe care le percepeţi ca pe nişte halouri?

Aveţi probleme cu vederea in special seara? Nu reuşiţi să distingeţi foarte bine contrastele, nu puteţi să citiţi mult după ce se intunecă afară, iar la condus vă deranjează foarte tare farurile maşinilor pe care le percepeţi ca pe nişte halouri? In mod cert vă este recomandat un control oftalmologic. Insă nu vă miraţi prea tare dacă in urma testărilor la care sunteţi supuşi medicul vă va spune că nu prezentaţi nici un viciu de refracţie: miopie (minus), hipermetropie (plus) sau astigmatism. "Este posibil să aveţi dioptrii aproape de zero sau chiar să nu aveţi dioptrii, insă vederea să nu fie perfectă. Cauza? Ochiul este un sistem optic imperfect, iar defectele ascunse ale ochiului se numesc aberaţii", explică doctorul Mircea Cristian Moraru, medic primar oftalmolog la Clinica Oculus.

Aberaţii

Fiecare dintre noi prezintă mai multe sau mai puţine aberaţii ale ochiului, insă ele incep să deranjeze doar după un procent ridicat de astfel de defecte. Pentru a depista şi măsura defectele ascunse ale ochiului, in urmă cu patru-cinci ani au apărut o serie de aparate numite aberometre. In mod normal, un ochi care vede bine prezintă un procent de aberaţii (RMS) de 0,1-0,3. Acesta este procentul care nu generează probleme de vedere. Insă dacă procentul acestor aberaţii depăşeşte un procent de 0,4-0,5, este recomandată corectarea lor cu ajutorul laserului. "Cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generaţie, pe care am achiziţionat-o şi noi, in premieră in Romănia, aberaţiile ochilor sunt măsurate, se realizează o hartă, care se numeşte aberometrie, cu o serie de coduri de culori. Apoi, harta este prelucrată in programul care insoţeşte aparatul laser, se creează un plan de tratament care se inmagazinează intr-un memory stick. Abia ultima etapă a acestui proces este introducerea datelor in aparatul laser şi şlefuirea ochiului pentru corectarea aberaţiilor", precizează specialistul nostru.

DIFERENŢE. Spre deosebire de operaţiile clasice cu laser pentru corectarea viciilor de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism), care se realizează in acelaşi mod pentru persoanele cu aceeaşi dioptrie, tehnologia nouă de corectare a aberaţiilor ochiului ţine cont de particularităţile fiecărui ochi in parte. Mai intăi, ochiul este analizat, sunt măsurate aberaţiile, se realizează un plan de tratament in funcţie de numărul acestor defecte subtile ale ochiului şi abia apoi se realizează operaţia propriu-zisă cu laserul.

POSTOPERATOR. Nu de puţine ori, după o operaţie cu laser pentru diminuarea dioptriilor poate să crească procentul aberaţiilor ochiului. Astfel, o persoană mioapă care s-a operat deja, iar dioptria ei a fost redusă la zero, acuză seara tulburări de vedere care semnalează un număr crescut de aberaţii. "Cănd calitatea vederii este una indoielnică - pacientul cu un ochi aparent sănătos nu este capabil să citească seara - se recomandă o nouă intervenţie, de data aceasta cu noua tehnologie de corectare a aberaţiilor", subliniază dr Mircea Cristian Moraru.

PACIENŢI. 15%-20% dintre pacienţii cu aberaţii ale ochiului sunt candidaţi la operaţia cu noul tip de laser, deoarece acesta este cu aproximaţie procentul persoanelor care simt efectele numărului mare de aberaţii: imposibilitatea de a sesiza contrastele, oboseala rapidă a ochilor şi probleme cu vederea la condus in special seara. După operaţie insă, pacienţii capătă o vedere aproape perfectă.

×
Subiecte în articol: ochiului oftalmologie