x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Operaţii de cataractă din vremea romanilor

Operaţii de cataractă din vremea romanilor

de Steluta Indrei    |    17 Feb 2008   •   00:00
Operaţii de cataractă din vremea romanilor
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Romanii au fost pionieri în oftalmologie. Ei făceau ope­raţii de cataractă, pre­pa­rau remedii pentru tra­ta­rea conjunctivitei şi miopiei.

Romanii au fost pionieri în oftalmologie. Ei făceau ope­raţii de cataractă, pre­pa­rau remedii pentru tra­ta­rea conjunctivitei şi miopiei. 

 

Civilizaţia romană este ves­tită pentru progresele sale. Romanii au construit cele mai rezistente drumuri din acele timpuri, au inventat sistemul de în­căl­zire a locuinţei prin podea, au clă­dit apeducte şi băi publice. Şi tot romanii, alături de chinezi, in­dieni şi greci, au pus bazele medi­cinei, se arată într-un articol pu­blicat online de BBC News.

 

CARTE. Dr Nick Summerton, profesor la National Institute of Health and Clinical Excellence (NICE) din Marea Britanie, este autorul unei cărţi despre medicină şi sănătate în epoca romană. El descrie varietatea de instrumente medicale ajunse pe teritoriul britanic o dată cu legiunile romane. Săpăturile arheologice au scos la iveală truse medicale cu ajutorul cărora romanii efectuau proceduri complicate precum operaţiile pe creier, întreruperile de sarcină sau operaţiile de cataractă.

Nick Summerton precizează că romanii “operau” cataracta cu ajutorul unor instrumente fine, ascuţite, asemănătoare unor ace, care se introduceau în ochi. Tot un ac încălzit era folosit pentru cauterizarea rănii.

Uneori aplicau o altă metodă mult mai primitivă pentru tra­ta­rea cataractei. Pacienţii erau loviţi în cap în încercarea de dislocare a cataractei. Medicii romanii credeau că boala apare din cauza unei pojghiţe care se formează pe ochi.

 

DOVEZI. “Descoperirile arheologice – sigilii, reprezentări cu anatomia ochiului şi un raport privind starea de sănătate în fortul roman de la Vindolanda – su­ge­rea­ză că bolile oculare erau foarte răspândite în legiunile romane de pe teritoriul actual al Marii Britanii”, spune Summerton. “Ace utilizate pentru operarea cataractei, numite specilla, au fost găsite pe întreg teritoriul fostului Imperiu Roman”, adaugă specialistul.

Dr Summerton mai explică în cartea sa cum medicii romani preparau picături pentru tratarea unor probleme oculare. Recipientele descoperite de arheologi purtau ştampile cu ingredientele utilizate şi numele medicului. Pi­căturile erau folosite pentru tra­tarea conjuctivitelor şi altor infecţii oculare, chiar şi pentru miopie. Majoritatea remediilor respective aveau proprietăţi antiseptice. Iată câteva exemple: “Loţiunea cu oţet a lui Gaius Va­lerius Amandus şi loţiunea cu oxid de cupru a lui Aurelius Polychronius erau eficiente în tratarea conjunctivitelor şi în prevenirea infectării cicatricelor de la nivelul ochiului”. Arheologii au mai descoperit alte coliruri şi ace pentru operarea cataractei în truse imprimate cu numele medicilor Tiberius Claudius şi Lucillianus. 

 

steluta.indrei@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă