x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Operatii pentru grasi

Operatii pentru grasi

06 Apr 2006   •   00:00

Unul dintre blestemele omului modern e cantarul, care la numerosi cetateni de pe tot intinsul Planetei topaie prin acul lui aratand kilograme in plus. Obezitatea este o pacoste a vremurilor moderne. Mancarurile au devenit din ce in ce mai sofisticate, deliciile culinare sunt inventate cu mult rafinament, dar si mancarea aceea pe fuga cu sandvisuri atat de groase de-i dispare omului capul in spatele lui, toate acestea sporesc kilogramele si aduc mari neplaceri. Si, colac peste pupaza, dupa ce ca mananca consistent si mult, omul vremurilor moderne a uitat sa-si foloseasca picioarele, ramane tintuit in fotoliu acasa, dupa ce si la serviciu a stat pe scaun. Iar cand se duce la coltul strazii sa-si cumpere paine, ba chiar mai multe paini, nu poate decat parcurgand cei 200 de metri la volanul masinii. Kilogramele in plus nu numai ca il uratesc pe om, dar ii strica inima, ii strica ficatul, ii strica pancreasul, ii strica vasele, iar piatra de moara a kilogramelor in plus face prapad in articulatii si in coloana vertebrala.

Sacrificii

Rar se intampla ca, dupa ce ai o intrevedere cu medicul, sa nu pleci de acolo cu recomandarea apasata de a scapa de kilogramele in plus. Lesne de spus, dar greu de realizat, fiindca nu-i usor sa treci pe langa o cofetarie si doar sa privesti savarinele in vitrina, greu e sa renunti la bere si la friptura de porc pe gratar, anevoie uiti de smantana si de sosuri imbietoare si trebuie sa ai vointa zdravana ca sa-ti pui in farfurie mai mult salata si alte ierburi. Medicina a crescut severitatea in privinta limitelor de greutate normala. Astfel, daca ii permitea barbatului sa masoare 102 cm la curea, acum neobezitatea inseamna doar 92. Iar femeile in limita acceptata de greutate nu trebuie sa aiba la mijloc 88 de cm, ci doar 80. Alta metoda de depistare a obezitatii este raportul dintre greutatea omului si patratul inaltimii. Omul cu greutate potrivita este cel avand acest raport intre 20 si 25, de la 25 la 30 este supraponderalitate, de la 30 la 40 deja s-a instalat obezitatea, iar peste cifra 40 a raportului dintre greutate si patratul inaltimii suna grav alarma, este cazul unei obezitati grave, morbide, deci generatoare de boli periculoase. Reducerea cu numai 10 kg a greutatii amelioreaza spectaculos riscul celorlalte boli, adica bolile aduse de obezitate, maladii cardiovasculare, diabet de tip II, artroze, afectiuni genitale, respiratorii, pericol de cancer etc.

Amagiri

Multi se amagesc cu ideea ca medicina a inventat operatii pentru scaderea in greutate. Nu este vorba de operatiile estetice, de topire a stratului de grasime sau de razuire a testuturilor grase. Este vorba de chirurgia bariatrica, cea care umbla la aparatul digestiv. Dar aceasta chirurgie se aplica numai in cazurile de obezitate grava de gradul III, la cei cu peste 40 raportul dintre greutate si patratul inaltimii. In aceste cazuri de obezitate grava, dietele si tratamentele medicamentoase esueaza in 90% dintre cazuri. In astfel de situatii trebuie sa intervina chirurgia bariatrica. Explica aceste interventii chirurgicale prof. dr. Nicolae Iordache, seful Sectiei de chirurgie 1 de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan". Care sunt obiectivele chirurgiei impotriva obezitatii grave? Aceste operatii isi propun ca obezul sa piarda cel putin 50% din excesul de masa corporala. Adica jumatate din kilograme, reprezentand diferenta dintre greutatea lui si greutatea ideala. Aceste operatii nu-si propun sa-l faca pe pacient un star, ci sa-i redea o buna calitate a vietii. O alta miza a acestor operatii este ca pierderea de greutate sa se extinda pe timp indelungat, minimum cinci ani. Operatia trebuie sa se aplice persoanelor in varsta de 18-65 de ani si complicatiile postoperatorii sa fie sub 10%. Aceasta chirurgie nu trebuie sa se complice mult, ci trebuie sa fie la indemana unui numar mare de chirurgi.

BALONUL INTRAGASTRIC. Iata metodele folosite pentru reducerea obezitatii. Exista o metoda asa-zis nechirurgicala, deoarece utilizeaza endoscopia. Cu endoscopul se introduce un balon intragastric, care micsoreaza capacitatea stomacului, intarzie si evacuarea din stomac si nu apare foamea dintre mese. Balonul se scoate din stomac dupa sase luni, caci atat rezista materialul balonului la atacul sucurilor gastrice. Dar in aceste sase luni, obezul se antreneaza sa-si schimbe regimul alimentar si sa execute miscare zilnic. Metoda endoscopica a balonului intragastric se aplica celor care au un exces de peste 10 kilograme intre greutatea proprie si greutatea normala.

INELUL. Dintre interventiile chirurgicale, fac parte unele numite restrictive, caci micsoreaza capacitatea stomacului. Una dintre aceste metode este operatia de inel, care se face laparoscopic. Mininvaziv, laparoscopic, se diseca in spatele stomacului si se pune un inel siliconic, material biocompatibil. Pe interiorul inelului exista un tubulet ce se poate umfla ca la janta bicicletei. Stomacul, cu un astfel de inel de strangulare, seamana cu o clepsidra, prima camera fiind foarte mica, de 20-25 cm. Alimentele bine mestecate ajung in prima camera a stomacului, cea mica, destind peretele prime camere restranse, si se declanseaza senzorii de satietate, pacalind creierul ca omul s-a saturat.

IN DOI ANI. Satietatea aparuta dupa inghitirea a putine calorii face ca organismul sa consume calorii din stratul de grasime. Din cand in cand se introduce in tubulet serfiziologic care restrange inelul si relansaza periodic campania de slabire. In aceasta operatie restrictiva nu se taie nimic din tubul digestiv, nu se modifica traseul digestiv si inelul se poate scoate dupa un timp, revenindu-se la forma initiala a stomacului. Omul slabeste in doi ani, dar el trebuie sa vina periodic la controale pentru calibrarea inelului. Aceasta operatie este suportata de sistemul asigurarilor de sanatate ca spitalizare, dar pacientul trebuie sa-si cumpere inelul, care costa 1.500-2.000 de euro.

ALTE METODE. Mai exista operatii numite malabsortive, care vizeaza sa reduca absorbtia alimentelor. Se face o ocolire, un bay-pas gastric, taindu-se o parte din stomac, care se scoate din circuit, iar intestinul subtire este taiat in forma de "Y". Astfel se micsoreaza lungimea intestinului subtire, care indeplineste rolul de absorbtie a alimentelor. Absorbtia este astfel micsorata. Se mai folosesc si metode mixte, care combina operatiile restrictive cu cele de micsorare a suprafetei de absorbtie a alimentelor.
×
Subiecte în articol: operaţii greutate sanatatea adultului