x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Opiniile politice, înscrise în creier

Opiniile politice, înscrise în creier

de Steluta Indrei    |    12 Mai 2011   •   21:16
Opiniile politice, înscrise în creier
Sursa foto: /Thinkstock

165145-think-stock-71045155.jpgCercetătorii de la Institutul de Ne­u­roştiinţe din Londra au supus unor in­vestigaţii imagistice prin RMN un grup de 90 de tineri pentru a afla dacă opiniile lor politice sunt determinate de unele modificări la nivelul creierului. Înainte de a efectua RMN-urile, tinerii au completat un chestionar în care au bifat varianta co­res­pun­ză­toare opiniei politice a fie­că­ru­ia: 1 – li­be­ral de extremă dreapta, 2 – libe­ral, 3 – de centru, 4 – conservator,  5 – conservator de extremă stânga.

Cercetătorii, sub coordonarea lui Ryota Kanai, au analizat trei zone cerebrale focalizate prin RMN:
– Cortexul anterior (situat în partea din faţă a creierului). Această zonă este responsabilă cu adaptarea la schimbare şi cu rezolvarea conflictelor, a stărilor de incertitudine. RMN-urile au evidenţiat un cortex anterior mai voluminos în cazul tine­rilor care s-au declarat liberali.
– Amigdala cerebrală (situată în regiunea temporală a creierului). Această zonă este centrul fricii. Amigdala din creier s-a dovedit mai dezvoltată în cazul conservatorilor.
– Insula sau cortexul insular (în le­gă­tură cu amigdala cerebrală), centrul dezamăgirii, decepţiei, deziluziei, este mai mare la cei care au convingeri politice conservatoare.

– În ceea ce priveşte orientarea po­­litică de centru, cercetătorii au ob­ser­­vat că în cazul celor care sunt adepţi ai acestui curent se evidenţiază una dintre zonele cerebrale menţio­nate mai sus.
– Aceste zone cerebrale cores­pund anumitor trăsături psihologice ale liberalilor şi conservatorilor, ceea ce confirmă unele studii anterioare ale psihologilor, potrivit cărora op­ţiunile politice ţin de structura de per­so­nalitate a fiecărei persoane.
– Comparând datele studiilor psihologice cu imaginile RMN, cer­ce­tă­torii au publicat în revista Current Biology următoarele rezultate:

– Conservatorii sunt persoane anxioase, sensibile, care suportă cu di­­ficultate situaţiile tensionate, ame­nin­­ţă­rile, incertitudinea. Totodată, aceştia resimt în mod acut dezamăgi­rile şi eşecul, sensibilitate care potri­vit unui studiu apărut în 2008 se re­gă­­seş­­te la nivelul cortexului insular.
– Liberalii sunt persoane deschise la schimbări, care se adaptează uşor si­tuaţiilor noi. Or, cortexul anterior este responsabil cu aceste particula­ri­tăţi psihologice.

Concluzia: anatomia creierului re­flectă orientările politice ale indivi­dului. Dar autorii cercetărilor nu pot afir­ma cu siguranţă dacă opţiunile po­li­tice modelează creierul sau dacă o persoană are convingeri liberale sau conservatoare în funcţie de cum sunt dezvoltate anumite zone cerebrale. Pentru a lămuri aceste aspecte, cercetătorii vor efectua studii suplimentare.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei