x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Optimisti in fata toamnei

Optimisti in fata toamnei

04 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA NOASTRA
Toamna vine nu numai cu frunze ruginii, cu soare bland, ci si cu fluctuatii de temperatura, frig si umezeala, care isi pun amprenta asupra sanatatii. Cu toate acestea, trebuie sa intampinam cu optimism si aspectele mai putin placute ale toamnei. Studiile au aratat ca atunci cand suntem veseli si optimisti, sistemul imunitar este activ si suntem mai bine protejati in fata bolilor. Dimpotriva, daca nu facem fata stresului, atunci ploaia ne da o stare proasta, iar frigul si umezeala gasesc terenul favorabil pentru a actiona.

Scaderea imunitatii


Cei mai afectati de temperaturile scazute si de umezeala sunt copiii, batranii, cei care sufera de boli cronice (reumaticii, astmaticii, cardiacii). "Cand frigul este asociat cu umezeala, organismul pierde mai multa energie in efortul de adaptare. Apare astfel o scadere a imunitatii organismului, care devine mai sensibil la infectii. Cea mai frecventa patologie care este consecinta frigului si a umezelii este reprezentata de infectiile respiratorii, care sunt apanajul sezonului toamna-iarna", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Reumatismul


Toamna, o infectie faringiana, streptococica netratata poate duce la aparitia reumatismului articular acut. In general, reumatismul articular acut poststreptococic este specific copilului intre 4 si 15 ani. Aceasta forma de reumatism survine la doua-trei saptamani dupa aparitia unei angine, de cele mai multe ori nediagnosticata si netratata. Articulatiile atinse sunt cele de la genunchi, de la coate, care sunt fierbinti, dureroase si marite ca volum. In timp, dupa instalarea bolii, se inregistreaza complicatii care ajung pana la insuficienta cardiaca. "Prevenirea reumatismului articular acut presupune depistarea infectiilor streptococice mai ales in colectivitatile scolare. Se recomanda efectuarea analizei exudatului faringian, ASLO. In Romania, cazurile de reumatism articular acut au scazut drastic in ultimii ani, datorita folosirii antibioticelor la care streptococul este sensibil", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Pacientii cu reumatism degenerativ sunt una dintre cele mai afectate categorii de bolnavi. Prin expunerea la frig si umezeala, acestia se plang de exacerbari ale puseurilor de durere. Articulatiile genunchiului, ale soldului le provoaca suferinte puternice. Temperaturile scazute ii fac sa sufere si pe cei care au avut in trecut diverse fracturi, traumatisme.

Infectiile digestive


In sezonul rece incepe circulatia rotavirusurilor – virusuri responsabile de gastroenteritele infectioase benigne la copii. Acestea sunt insotite si de febra, ceea ce face ca in faza de inceput sa fie confundate cu virozele respiratorii. "Se instaleaza la copii intre 1 si 5 ani. Dupa varsta de cinci ani, cei mai multi copii au trecut prin asemenea infectii si au capatat imunitate. Rotavirusurile sunt localizate initial in sfera respiratorie, infectiile se manifesta prin febra mare, varsaturi, scaune apoase si prezinta chiar risc de deshidratare", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

Bolile cronice


La adultii bolnavi, scaderea temperaturii, umezeala determina agravarea afectiunilor cronice. Cei mai sensibili sunt batranii, la care se inregistreaza modificari ale pulsului, ale tensiunii arteriale, dureri de articulatii sau insomnii. Aerul rece si uscat poate creste numarul crizelor de astm bronsic. Virozele respiratorii de toamna sunt un alt factor care favorizeaza declansarea crizei de astm.

Efortul de adaptare la schimbarile de temperatura intensifica circulatia sangvina si suprasolicita aparatul cardiovascular. Persoanele sanatoase se adapteaza mai usor, insa cei cu afectiuni cardiovasculare suporta mult mai greu schimbarile vremii. Cei care sufera de insuficienta cardiaca nu suporta aerul rece, au senzatia ca se sufoca atunci cand ies din casa. Acesti bolnavi nu vor renunta la tratament, crezand ca intensificarea simptomelor, starea de oboseala sau senzatia de lipsa de aer sunt cauzate de ineficienta medicamentelor. De fapt este o exacerbare a simptomelor o data cu cresterea umiditatii. Pentru a evita neplacerile, cardiacii trebuie sa evite efortul, iar modificarile de ritm cardiac, cresterea pulsului trebuie sesizate medicului de familie. Numai acesta poate recomanda o ajustare a tratamentului.

Alimentatia


O data cu scaderea temperaturii, conf. dr. Dumitru Matei ne recomanda un regim alimentar mai bogat in calorii. Daca vara ne-am hranit cu mancaruri usoare (lactate, orez, peste, multe fructe si legume), acum trebuie sa consumam mai multe grasimi animale si vegetale, proteine de buna calitate, glucide. Acestea ofera organismului energia necesara in efortul de adaptare la temperaturile scazute. Si nu trebuie uitata hidratarea – 1,5-2 litri de apa pe zi ne ajuta sa eliminam toxinele si sa avem un tonus bun, chiar daca afara ploua si este frig.

IMBRACAMINTE ADECVATA. Pentru a nu suferit din cauza capriciilor toamnei, trebuie sa evitam expunerea prelungita la temperaturi scazute si umezeala. Imbracamintea si incaltamintea adecvate asigura confortul termic in zilele reci si ploioase. Bolnavii cronici trebuie sa tina seama de modificarile aparent minore in starea lor de sanatate – oboseala, respiratie greoaie, puls crescut – si sa consulte medicul.

VITAMINE. Pentru a nu intra in iarna cu un sistem imunitar scazut si cu sensibilitate crescuta la viroze respiratorii sau gripa, avem nevoie de un plus de vitamine si minerale. Intarirea sistemului imunitar poate fi asigurata atat printr-o cura de fructe si legume proaspete, cat si prin intermediul suplimentelor multivitaminice, care se gasesc in farmacii.

×
Subiecte în articol: umezeala sanatatea noastra