x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Orbirea care vine neanuntata

Orbirea care vine neanuntata

09 Sep 2004   •   00:00

Se stia ca glaucomul este boala care ii afecteaza in special pe varstnici, expunandu-i pericolului orbirii. Oftalmologii atrag atentia insa ca aceasta boala grava, asimptomatica, face ravagii si printre persoanele tinere.

MAGDA MARINCOVICI

Glaucomul este o boala a ochiului caracterizata prin cresterea presiunii intraoculare cu afectarea nervului optic, responsabil cu transmiterea informatiilor de la ochi la creier. Astfel, se produce restrangerea treptata a campului vizual si, in final, daca nu este tratat duce invariabil la orbire, avertizeaza conf. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgente Oftalmologice.

TIPURI. Cel mai frecvent tip este glaucomul primitiv cu unghi deschis, reprezentand aproximativ 90% dintre cazuri. Restul este reprezentat de glaucomul primitiv de ochi inchis, congenital si alte forme de glaucom secundar altor afectiuni, traumatisme locale sau provocate ca efect advers al unor tratamente.

Boala se asociaza frecvent cu o presiune crescuta in ochi, din cauza unui fluid numit umoare apoasa, lichid transparent produs permanent in interiorul ochiului cu scopul de a-l scalda si a-l hrani. Cand ochiul este sanatos, acest lichid este produs si eliminat in proportii aproximativ egale, ceea ce asigura mentinerea unei presiuni constante. Aceasta se numeste presiune intraoculara (PIO), considerata normala cand valoarea este intre 10 si 21 mm Hg.

Cand PIO depaseste 21 mm Hg, ochiul produce umoare apoasa, dar nu o mai elimina in debit normal. Presiunea intraoculara mare deterioreaza nervul optic si treptat persoana poate orbi.

FACTORII DE RISC. Conf. Monica Pop semnaleaza ca persoanele care au rude apropiate cu glaucom sunt mai expuse la acest risc. De asemenea, sunt mai vulnerabile persoanele peste 40 de ani, cele care au valoarea crescuta a PIO, sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, migrene etc.

SFAT. Aceste categorii de persoane pot preveni pericolul orbirii prin consultarea oftalmologului cel putin la doi ani. Cu atat mai mult cu cat glaucomul afecteaza ambii ochi, iar vederea pierduta nu mai poate fi niciodata recuperata. In aceste cazuri, oftalmologul incearca sa pastreze prin medicamente sau interventii chirurgicale cu laser sau cu bisturiul procentul de vedere neafectat.

STATISTICI

Glaucomul reprezinta una dintre principalele cauze de orbire la nivel mondial si a doua in Romania. La nivel mondial se estimeaza intre 65 si 105 milioane de bolnavi de glaucom, dintre care 10% sunt in stadiul de orbire bilaterala. In tara noastra se estimeaza ca numarul bolnavilor de glaucom este de aproximativ 140.000, dintre care 132.000 cu glaucom primitiv cu unghi inchis. Dintre acestia, numai 55.000 de pacienti sunt tratati, semnaleaza prof. fr. Benone Carstocea, presedintele Societatii Romane de Oftalmologie.

STOP GLAUCOM !

Depistarea precoce a glaucomului este scopul principal al campaniei nationale "Stop glaucom", ce se deruleaza intre 7 septembrie si 17 octombrie. In special persoanele considerate la risc pot beneficia de un control oftalmologic gratuit pentru depistarea bolii. Caravana "Stop glaucom" are urmatorul program: 10-12.09 in Bucuresti (Parcul Herastrau) si Iasi (Parcul Copou); 17-19.09 Oradea (supermarket Crisul) si Cluj (Piata Unirii); 24-26.09 in Arad (supermarket Ziridava) si Brasov (Piata Sfatului); 8-10.10 in Timisoara (Piata Unirii) si Bacau (Piata Cancicov); 10-15.10 in Bucuresti (parcul Cismigiu) si Constanta (parcul Tomis II). In aceste locatii vor exista corturi unde medici rezidenti vor acorda consultatii.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă glaucom