x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Osteoporoza, o catastrofa anuntata

Osteoporoza, o catastrofa anuntata

10 Iun 2004   •   00:00

La fiecare 30 de secunde, o femeie din Europa sufera o fractura din cauza osteoporozei, avertizeaza cel mai recent studiu consacrat acestei boli. Studiul a fost prezentat in premiera in deschiderea Congresului International de Tesuturi Dure de la Nisa.

MAGDA MARINCOVICI Osteoporoza afecteaza mai ales femeile inainte si dupa menoapuza, cand se inregistreaza o scadere considerabila a efectului protector al estrogenilor. Asta nu inseamna ca barbatii sunt ocoliti de acest flagel. Astfel, una din cinci persoane diagnosticate cu osteoporoza este barbat.

Una din trei femei si unul din opt barbati sufera de cel putin o fractura cauzata de osteoporoza pe durata vietii lor.

Specialistii avertizeza ca rata de incidenta a bolii creste cu cat speranta de viata este in crestere.

In aceste conditii, osteoporoza devine tot mai mult o problema de sanatate publica. Impactul acestei afectiuni este devastator. El merge de la tulburari severe, pierderea independentei si chiar moarte.

FRACTURI. Osteoporoza este o afectiune care progreseaza rapid dupa ce a aparut prima fractura. Dintre cele trei fracturi - de sold, vertebre si brat - cea de vertebra (spinala) este cea mai frecventa. Din pacate, foarte rar medicii stabilesc exact cauza fracturii. Studiul arata ca jumatate dintre cei care sufera de fracturi de sold isi pierd capacitatea de a merge singuri, iar la a treia fractura devin total dependenti de alte persoane. Atentie, fractura de sold este una dintre explicatiile cresterii mortalitatii la persoanele peste 50 de ani! Studiul dovedeste ca una din cinci femei care au suferit o fractura de sold moare in decurs de un an.

CAUZE. Schimbarile hormonale inregistrate la varsta menopauzei reprezinta principala cauza a acestei afectiuni. Sunt considerate cu grad mai mare de risc fata de aceasta boala persoanele mici de statura si sub greutatea recomandata varstei, cu carente majore de vitamina D, de calciu, sedentare, fumatoare, care au rude apropiate cu aceasta boala, care fac abuz de alcool. De asemenea sunt mai vulnerabile persoanele care au o alimentatie dezechilibrata sau utilizeaza medicamente cu cortizon.

DIAGNOSTICARE. Deoarece diminuarea secretiei de estrogeni se face fara simptome, osteoporoza este o boala tacuta, ce poate ramane nediagnosticata si netratata pana apare prima fractura severa. Pentru depistarea precoce a bolii, profesorul Jean Yves Reginster, secretarul general al Fundatiei Internationale de Osteoporoza (FIO), recomanda "masurarea periodica a densitatii minerale a oaselor". De asemenea, femeile dupa 45 de ani trebuie sa ia aminte la doua aspecte esentiale: cresterea in greutate si scaderea in inaltime. "Aceste semnale sunt suficiente pentru ca o femeie sa consulte rapid medicul. Asa cum se prescrie o mamografie dupa 45 de ani, tot asa trebuie ca periodic dupa aceasta varsta sa fie realizata o densitometrie pentru a stabili modificarea arhitecturii sistemului osos", sustine profesorul Jean Yves Reginster.

GRAVITATE

Studiul privind evolutia osteoporozei a fost realizat de Fundatia Internationala de Osteoporoza si Institutul Europeana pentru Sanatatea Femeii pe un esantion resprezentativ de femei peste 50 de ani din noua tari: Finlanda, Franta, Germania, Olanda, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Elvetia. Autorii studiului sunt de parere ca rezultatele sunt ingrijoratoare. Profesorul Jean-Yves Reginster, secretar general al Fundatiei Internationale a Osteoporozei, cel care a prezentat studiul, a definit osteoporoza drept dusmanul silentios, o boala grava, invalidanta, provocatoare de deces si ignorata de femei. Potrivit studiului, osteporoza reprezinta o povara si pentru pacient, si pentru societate. Costurile directe ale fracturilor provocate de osteoporoza sunt estimate la 25 de miliarde de euro. In foarte multe cazuri, osteoporoza poate impune mai multe zile de spitalizare decat un infarct miocardic.

RECOMANDARI

"Nu! Spun un nu categoric tratamentelor hormonale de substitutie! Deoarece ele nu si-au dovedit eficienta clara in imbunatatirea densitatii osoase. In schimb s-a dovedit ca reprezinta un factor de risc pentru cancerul de san", a declarat profesorul Jean-Yves Reginster. El a mai avertizat totodata ca nici dovezile privind efectul fitoestrogenilor nu sunt suficiente pentru a ne baza doar pe ei in ameliorarea osteoporozei. Dupa cum se stie, s-a vorbit foarte mult despre contributia soia in combaterea deficitului hormonal. In opinia profesorului Jean-Yves Reginster, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca laptele, principala sursa de calciu. Se recomanda laptele degresat, deoarece continutul in calciu este identic cu cel din laptele cu grasimi. Todoata, prevenirea osteoporozei se face prin expunere moderata la soare pentru fixarea vitaminei D, prin evitarea tabagismului, abuzului de alcool si a sedentarismului.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă osteoporoza