x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pacienții, puși să transforme sărăcia în lux în spitalele de stat

Pacienții, puși să transforme sărăcia în lux în spitalele de stat

de Monica Cosac    |    12 Iun 2015   •   13:24
Pacienții, puși să transforme sărăcia în lux în spitalele de stat

Cadre medicale amabile şi zâmbitoare, aşternuturi curate, aparatură performantă, pereţi albi, impecabili, mediu steril şi, incredibil, medicamente! Nu este imaginea unui spital occidental, ci a unuia de stat din România, începând cu 1 iulie, dacă legea privind veniturile medicilor va fi adoptată. Totul , doar pentru pacienții cu bani.

Catalogat de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, drept „cea mai importantă lege din sistemul sanitar”, proiectul legislativ care vizează creşterea veniturilor medicilor, în funcţie de performanţă, dar şi completarea sumelor din vistieriile spitalelor publice, a trecut de Senat, zilele acestea, şi urmează să fie votată la Camera Deputaţilor. Ministrul Bănicioiu crede că, astfel, se va stopa migraţia personalului medical. Un proiect similar a avut în urmă cu doi ani şi liberalul Eugen Nicolăescu, multiplu ministru al Sănătăţii.

Potivit documentului, pacienţii care solicită „în mod expres” consultaţii şi investigaţii medicale sau „servicii de confort” vor beneficia de ele, după cele 7 ore de program ale medicilor, dar contra-cost. Asta, chiar dacă îşi plătesc asigurările de sănătate. Astfel, cei care vor merge, după ora 15.00, în spitalele de stat ar putea avea parte de surprize de proporţii: medicamentele, feşele şi seringile care lipsesc de obicei din majoritatea spitalelor publice vor apărea, ca prin minune. Tarifele plătite de pacient vor acoperi inclusiv uzura aparatelor şi curăţenia în saloane.

„Profesorii” dictează
Dacă pacientul vrea să fie tratat de o somitate din afara spitalului, „profesorul” va stabili tariful, dar în anumite limite reglementate de o metodologie de calcul aprobată de minister. Medicul va face actul medical în baza unui contract ce va reglementa, printre altele, şi „soluţiile juridice pentru situaţii neprevăzute”.

De fapt, această lege nu va face decât să transforme spitalele în secţii private ale unor medici, nu să-i aducă înapoi pe cei plecați - sunt de părere câţiva tineri rezidenţi cu care am stat de vorbă. Soluția era o lege a salarizării, spun ei. Așa însă, pacienţii spitalelor de stat din România vor fi divizaţi în funcţie de buzunar: cei care vor plăti serviciile medicale primite şi cei de mâna a doua. Chiar dacă îşi plătesc contribuţiile la casele bani de consultaţii private vor continua să îşi aştepte cu lunile rândul la investigaţii. Pentru că, de obicei, nu sunt fonduri pentru analize. De cealaltă parte, managerii unităţilor publice de sănătate spun că este o lege foarte bună, deoade asigurări, cei care nu au rece medicii oricum lucrează la privat după program, iar pacienţii se duc după ei. „Este un proiect foarte bun, spitalul are numai de câştigat. Trebuie să reînvăţăm pacienţii să se reîntoarcă la spitalele de stat”, a spus, pentru Jurnalul Naţional, Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean din Baia Mare. În privinţa pacienţilor care nu îşi permit costuri suplimentare, „vor fi rezolvaţi cei în urgenţă, ceilalţi vor fi reprogramaţi”, a mai adăugat Pintea.

Directorul Spitalului „Sfânta Maria” Bucureşti, dr. Narcis Copcă, are un singur amendament: în unităţile de urgenţă, nu se poate acorda asistenţă medicală “după program”, ci ar trebui organizate departamente separate ale unor secţii, special pentru pacienţii asiguraţi suplimentar, unde vor putea fi trataţi şi în timpul programului.
 

×