La noi, decoctul frunzelor si fructelor de paducel (Crataegus monogyna) se foloseste pentru combaterea diareei si bolilor renale, iar ceaiul din flori, contra insomniei, bolilor de inima si de ficat.
Cerintele obtinerii unor preparate cu continut standardizat in principii active au determinat introducerea in terapeutica a unor extracte hidroalcoolice si tincturi, care pot fi dozate mai exact si mai comod.PROPRIETATI. Florile de paducel contin numeroase principii active. Cercetarile moderne au stabilit corelatii intre actiunea farmacologica si clasa de compusi chimici. Astfel, acest arbust contine principii care contribuie la: cresterea debitului cardiac, stimularea cardiaca; reducerea tensiunii arteriale; refacerea coronarelor afectate de infarct; inhibarea enfizemului pulmonar, a artritei reumatoide.
RECOMANDARI. Preparatele de paducel au numeroase indicatii terapeutice: in afectiuni cardiovasculare, in tratamentul complex al aterosclerozei, in bufeuri si insomnie, care insotesc uneori menopauza. De asemenea, sunt recomandate in stari febrile, in angina pectorala, in tulburari de ritm cardiac, in dureri de cap si migrene, in distonii neurovegetative.
Virtuti terapeutice si magice
gherghinul este un arbust
raspandit in Europa, Africa si
in vestul Asiei. Conform legendei
crestine, ar fi constituit
impletitura Cununii de pe
capul Mantuitorului. Mii
de ani s-au atribuit florilor
si frunzelor puteri
tamaduitoare, dar si magice,
acelea de a alunga vrajile si
duhurile rele. In secolul al
XVIII-lea, clericul englez Wesley
remarca proprietatile
tonic-cardiace ale fructelor de
paducel, observand ca acestea
erau rontaite de cai, cand
acestia erau obositi sau isi
pierdeau suflul. In Anglia
medievala, fetele de la tara,
in dimineata primei zile de
mai, isi curatau fata cu roua
de pe florile de paducel pentru
a-si improspata tenul.
( DR. STEFAN MANEA
)