x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Paducelul este aliatul cardiacilor

Paducelul este aliatul cardiacilor

04 Mar 2004   •   00:00

La noi, decoctul frunzelor si fructelor de paducel (Crataegus monogyna) se foloseste pentru combaterea diareei si bolilor renale, iar ceaiul din flori, contra insomniei, bolilor de inima si de ficat.

Cerintele obtinerii unor preparate cu continut standardizat in principii active au determinat introducerea in terapeutica a unor extracte hidroalcoolice si tincturi, care pot fi dozate mai exact si mai comod.

PROPRIETATI. Florile de paducel contin numeroase principii active. Cercetarile moderne au stabilit corelatii intre actiunea farmacologica si clasa de compusi chimici. Astfel, acest arbust contine principii care contribuie la: cresterea debitului cardiac, stimularea cardiaca; reducerea tensiunii arteriale; refacerea coronarelor afectate de infarct; inhibarea enfizemului pulmonar, a artritei reumatoide.

RECOMANDARI. Preparatele de paducel au numeroase indicatii terapeutice: in afectiuni cardiovasculare, in tratamentul complex al aterosclerozei, in bufeuri si insomnie, care insotesc uneori menopauza. De asemenea, sunt recomandate in stari febrile, in angina pectorala, in tulburari de ritm cardiac, in dureri de cap si migrene, in distonii neurovegetative.

Virtuti terapeutice si magice

gherghinul este un arbust raspandit in Europa, Africa si in vestul Asiei. Conform legendei crestine, ar fi constituit impletitura Cununii de pe capul Mantuitorului. Mii de ani s-au atribuit florilor si frunzelor puteri tamaduitoare, dar si magice, acelea de a alunga vrajile si duhurile rele. In secolul al XVIII-lea, clericul englez Wesley remarca proprietatile tonic-cardiace ale fructelor de paducel, observand ca acestea erau rontaite de cai, cand acestia erau obositi sau isi pierdeau suflul. In Anglia medievala, fetele de la tara, in dimineata primei zile de mai, isi curatau fata cu roua de pe florile de paducel pentru a-si improspata tenul.
( DR. STEFAN MANEA )

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă