Părinţi, evitaţi certurile in faţa copiilor! Altfel, micuţii vor suferi de timiditate excesivă. Acesta este mesajul a doi cercetători de la Universitatea din Maryland.
Părinţi, evitaţi certurile in faţa copiilor! Altfel, micuţii vor suferi de timiditate excesivă. Acesta este mesajul a doi cercetători de la Universitatea din Maryland.
Părinţii supuşi unui nivel inalt de stres tind să fie hiperprotectori cu copiii lor, ceea ce măreşte anxietatea şi timiditatea celor mici, a declarat Nathan Fox, coautor al studiului. Insă stresul părinţilor nu este singura cauză a timidităţii copiilor. In apariţia timidităţii mai este implicată o genă care produce serotonina. Această substanţă este un neurotransmiţător cu rol important in apariţia depresiei şi a anxietăţii.
Potrivit studiului, copiii purtători ai "genei timidităţii", care pe deasupra sunt crescuţi intr-un mediu familial tensionat, dezvoltă o adevărată fobie socială. Adică devin atăt de timizi incăt evită relaţionarea cu ceilalţi, se confruntă cu eşec şcolar şi mai tărziu cu nereuşite in plan profesional şi personal.
RECOMANDĂRI. In orice caz, părinţii sunt sfătuiţi să-şi crească odraslele intr-o atmosferă detensionată. Stresul, certurile şi neinţelegerile dintre părinţi sunt traumatizante pentru copil, indiferent că este sau nu predispus la timiditate.
Autorii studiului atrag atenţia părinţilor să facă diferenţa intre timiditatea normală şi timiditatea patologică. Timiditatea nu este intotdeauna un lucru rău. Nu toţi copiii au nevoie sau doresc să fie in centrul atenţiei. Unele calităţi specifice timidităţii, cum ar fi modestia sau rezerva, sunt considerate de psihologi a fi pozitive. Intervenţia psihologului este necesară numai in cazul in care copilul se simte exclus din cercul de prieteni şi manifestă dificultăţi de comunicare cu cei din jur.