Analgezicele, antitusivele si antibioticele, medicamentele cele mai frecvente pe care parintii le dau copiilor fara a consulta medicul
60% dintre parinti dau copiilor medicamente fara a consulta medicul. Este concluzia unui studiu efectuat in luna martie de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), privitor la comportamentul parintilor legat de automedicatia administrata copiilor. Aceasta concluzie alarmanta este confirmata si de medici. Astfel, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, avertizeaza ca peste jumatate dintre bolile copilului mic sunt infectii, iar dintre acestea aproximativ 70% sunt de origine virala, adica sunt provocate de virusuri. Or, parintii, in mod cu totul gresit, pentru orice durere de cap, de gat, stare de febra dau copiilor antibiotice, aceste medicamente neavand nici o legatura cu virusurile, ci cu bacteriile. Dar faptul ca o infectie este provocata de virus sau de bacterie este de stricta competenta a medicului, care prescrie tratamentul.
Pentru a se face si mai bine inteles, prof. dr. Streinu Cercel, specialist in boli infectioase la adulti, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", iata ca nu intervine in diagnosticarea propriilor nepoti, de 5 si, respectiv, 7 ani, incredintand aceasta misiune pediatrului. De ce? Medicamentele sunt niste produse speciale. Motiv pentru care ele trebuie folosite numai in conditiile indicate, respectiv in cazul copiilor, de catre pediatru.
Profesorul Streinu Cercel subliniaza ca ficatul este cel mai implicat in "procesarea' unui medicament. Celula hepatica are mai multi nuclei care functioneaza pe post de "servere'. Atunci cand primeste o "chimicala' – citeste un medicament -, incearca sa descopere enzima care sa inactiveze chimicala. Si tot cauta, si cauta... Dar degeaba pentru ca atunci cand am fost creati, Dumnezeu nu a luat in calcul industria pharma. Intre timp, copilasul nu da semne ca s-ar simti mai bine. Asa ca parintele grijuliu ii mai da copilului o bulina fie pentru ca asa a descoperit pe net, fie ca asa a mai procedat intr-o situatie asemanatoare. Astfel, ficatul este bombardat cu chimicale, aparand un fenomen periculos, respectiv interactiunea medicamentoasa, cu consecinte extrem de periculoase pentru copil: intoxicare, soc anafilatic, dezvoltarea rezistentei la unele medicamente etc.
Dintre medicamentele administrate cel mai des fara sfatul medicului sunt analgezicele, antitusivele si antibioticele.
Studiul arata ca printre motivele cele mai frecvent invocate de parintii care apeleaza la automedicatie cand copilul are o problema de sanatate sunt lipsa de timp, dar mai ales experienta anterioara. Adica, multi parinti aplica acelasi tratament recomandat candva de medic pentru simptome aparent similare. Dar acesti parinti nu iau in calcul faptul ca in spatele unor simptome similare se pot ascunde boli diferite.
Studiul a evidentiat ca femeile cu studii medii si superioare, cu varste intre 30 si 49 de ani sunt cele mai predispuse de a-si trata copii fara a consulta medicul. Aceast comportament periculos este mai frecvent la mamele cu copiii peste 6 ani, in schimb este mai rar intalnit la bunici.
Mesajul acestei campanii este clar: nu dati copiilor medicamente fara a consulta medicul! Studiul face parte din campania de responsabilitate sociala "Medicamentele nu sunt bomboane', initiata de Ministerul Sanatati,i care se deruleaza pana la finele anului. Campania se adreseaza tuturor parintilor, bunicilor si, in general, celor care se ocupa de cresterea unui copil, mentioneaza Cristian Lutan, director ARPIM.