Obtinut prin presare la rece, uleiul de masline este folosit in primul rand in alimentatie. El reprezinta elementul principal al regimului alimentar mediteranean, faimos la ora actuala pentru ca previne bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul si cancerul.
MAGDA MARINCOVICI
AFECTIUNI HEPATICE. Potrivit recomandarilor formulate in volumul intitulat "Pledoarie pentru viata lunga", de Ovidiu Bujor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, uleiul de masline "este, de asemenea, foarte util ca adjuvant in afectiuni hepatice, cu deosebire in dischineziile biliare, in insuficienta hepatica, in colici ale ficatului, precum si pentru eliminarea calculilor biliari". "O lingura de ulei de masline, eventual in amestec cu suc de legume sau fructe administrata dimineata, este o reteta simpla ce ajuta in multe afectiuni hepatic".
Valoarea nutritiva si calorica
Maslinele proaspete contin peste 75% apa. In maslinele verzi, cantitatea de grasimi (ulei) este de 15%, iar in cele mature si uscate uleiul de masline reprezinta pete 50% din continut. Masline sunt valoroase pentru aportul lor in saruri minerale, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, sulf, fosfor, mangan. Ele mai contin vitamine: A, B1, B2, C, si E (100 de grame de masline ofera 18 mg de vitamina E). Mai trebuie retinut ca 100 de grame de masline reprezinta 224 de calorii, in timp ce 100 ml de ulei ofera 900 de calorii.