x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Parodontoza este stopata cu ulei de masline

Parodontoza este stopata cu ulei de masline

09 Iun 2004   •   00:00

Obtinut prin presare la rece, uleiul de masline este folosit in primul rand in alimentatie. El reprezinta elementul principal al regimului alimentar mediteranean, faimos la ora actuala pentru ca previne bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul si cancerul.

MAGDA MARINCOVICI

AFECTIUNI HEPATICE. Potrivit recomandarilor formulate in volumul intitulat "Pledoarie pentru viata lunga", de Ovidiu Bujor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, uleiul de masline "este, de asemenea, foarte util ca adjuvant in afectiuni hepatice, cu deosebire in dischineziile biliare, in insuficienta hepatica, in colici ale ficatului, precum si pentru eliminarea calculilor biliari". "O lingura de ulei de masline, eventual in amestec cu suc de legume sau fructe administrata dimineata, este o reteta simpla ce ajuta in multe afectiuni hepatic".

EMOLIENT. Uleiul de masline creeaza o pelicula care protejeaza suprafata tubului digestiv si, gratie calitatilor emoliente, el este indicat in stari iritative sau cataruri stomacale si intestinale. Pentru ca formeaza o pelicula protectoare si astfel impiedica absorbtia la nivelul intestinului, uleiul de masline este adesea antidot contra unor substante otravitoare.

Autorul lucrarii mentionate sustine ca "in doze moderate" are efect laxativ, fara pericolul de a cauza colici. Prin masarea periodica a gingiilor cu ulei de masline s-a observat ca este diminuat foarte mult pericolul parodontozei. Chiar si atunci cand s-a instalat parodontoza este indicata masarea gingiilor de doua-trei ori pe zi.

Deosebit de eficient s-a dovedit uleiul de masline in uz extern. Pentru calmarea arsurilor, uleiul de masline se amesteca cu albus de ou si se aplica pe locul afectat.

Valoarea nutritiva si calorica

Maslinele proaspete contin peste 75% apa. In maslinele verzi, cantitatea de grasimi (ulei) este de 15%, iar in cele mature si uscate uleiul de masline reprezinta pete 50% din continut. Masline sunt valoroase pentru aportul lor in saruri minerale, potasiu, calciu, fier, cupru, magneziu, sulf, fosfor, mangan. Ele mai contin vitamine: A, B1, B2, C, si E (100 de grame de masline ofera 18 mg de vitamina E). Mai trebuie retinut ca 100 de grame de masline reprezinta 224 de calorii, in timp ce 100 ml de ulei ofera 900 de calorii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă măsline