x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Parteneriat Public Privat

Parteneriat Public Privat

05 Noi 2004   •   00:00

Managementul Spitalului Clinic Fundeni ar putea trece in parteneriat public privat. In acest sens, reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Bancii Mondiale - divizia International Finance Corporation (IFC) - au anuntat ca lucreaza la un proiect prin care Spitalul Clinic Fundeni ar putea fi administrat in urmatorii 30 de ani de catre un partener strain.

MAGDA MARINCOVICI

OPINIE. Prof. dr. Irinel Popescu solicita mentinerea si finantarea corecta a programului de transplant
LICITATIE. Pana acum au fost depuse cereri de administrare privata de la 11 institutii specializate cu sediul in tari ca Anglia, Australia, Canada, Spania, Germania, India, Statele Unite. Noul operator va fi desemnat prin licitatie si va fi obligat sa faca investitii semnificative. Este prevazut ca aproximativ 90 de milioane de euro sa fie investiti in urmatorii cinci ani. In cadrul proiectului, partenerul privat va avea dreptul sa infiinteze o aripa privata pentru pacientii cu o asigurare optional privata de sanatate sau care platesc direct serviciile pe baza de factura. Ministrul Sanatatii sustine ca "asta nu inseamna ca Spitalul Fundeni va deveni proprietatea cuiva, ci va continua sa trateze pacienti in sistem public, ca si in prezent". Anual, Spitalul Fundeni asigura servicii medicale la peste 50.000 de pacienti din toata tara.

PRECIZARI. Profesorul doctor Irinel Popescu, directorul medical al Spitalului Clinic Fundeni, a facut publice principalele puncte de vedere ale consiliului stiintific al acestei institutii medicale. Astfel, intr-un contract cu un posibil partener privat vor trebui stipulate investitii de aproximativ 50 milioane dolari pentru consolidarea sau construirea unei noi cladiri corespunzatoare actualei cladiri B, serios afectata de cutremure; finantarea curenta adecvata unui centru de referinta asa cum este Spitalul Fundeni, care se ocupa de cazuri dificile din toata tara. De asemenea, spitalul are un sistem de cercetare postuniversitara si este clinica universitara, iar viitorul partener trebuie sa continue aceasta traditie. Prof. Irinel Popescu a insistat pe necesitatea continuarii si finantarii programului de transplant. La Spitalul Fundeni se efectueaza transplant renal si hepatic, "dar nu exista o acoperire financiara corecta, actualul sistem DRG (plata pe caz rezolvat) conducand la acumularea de datorii de catre spital".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă