Aproape trei luni, copilul dumneavoastra a trait potrivit propriului ritm: s-a trezit cand a dorit, nu a mai avut stresul temelor zilnice, s-a intalnit cu prietenii⦠Dar iata ca noul an scolar bate la usa.
MAGDA MARINCOVICI
Inceperea unui nou an scolar este asociata adesea cu un puternic stres. Psihologii sunt de parere ca el poate fi depasit cu conditia ca parintii sa-si gaseasca timpul necesar pentru a fi mai aproape de copilul lor in aceasta perioada.
PROGRAM. Obisnuiti copilul cu orarul pe care il are in zilele cand merge la scoala. Puneti ceasul sa sune dimineata ca si cum mergeti la cursuri. Pentru a nu avea probleme, copilul va fi in pat la ora 21:00. Este ideala aceasta ora de mers la culcare, deoarece permite o jumatate de ora de lectura si, totodata, incadrarea in orele de somn cele mai odihnitoare, ne spune psihologul Mirela Zivari.
DISCUTII. In zilele premergatoare inceperii noului an scolar, parintii vor discuta cu copilul despre acest eveniment. I se va explica potrivit capacitatii lui de intelegere care sunt avantajele daca va invata temeinic. Mesajul va fi mai convingator daca veti apela la exemple de genul cate stie in plus de la un an la altul, reusitele in plan profesional ale unei persoane din anturaj.
TEMERI.Veti descoperi ca micutul asteapta cu teama noul an scolar. E normal, deoarece el a aflat ca s-ar putea sa fie mutat in alta clasa, sa aiba alti profesori (invatator), alt coleg de banca⦠Parintilor le revine misiunea de a-si convinge copilul ca temerile lui nu sunt intru totul intemeiate, deoarece si dumneavoastra ati schimbat de nenumarate ori slujba si multi dintre fostii colegi va sunt prieteni. "Trecerea in clasa a V-a presupune o serie de schimbari stresante pentru copil: colegi, profesori noi, posibil o alta scoala. Parintii nu vor astepta 15 septembrie pentru a prezenta copilului noua scoala. Vor face impreuna de cateva ori turul scolii, vor localiza sala de clasaâ¦", ne recomanda psihologul Mirela Zivari.
Citește pe Antena3.ro