x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pentru parinti, scoala a inceput

Pentru parinti, scoala a inceput

01 Sep 2004   •   00:00

Aproape trei luni, copilul dumneavoastra a trait potrivit propriului ritm: s-a trezit cand a dorit, nu a mai avut stresul temelor zilnice, s-a intalnit cu prietenii… Dar iata ca noul an scolar bate la usa.

MAGDA MARINCOVICI

Inceperea unui nou an scolar este asociata adesea cu un puternic stres. Psihologii sunt de parere ca el poate fi depasit cu conditia ca parintii sa-si gaseasca timpul necesar pentru a fi mai aproape de copilul lor in aceasta perioada.

PROGRAM. Obisnuiti copilul cu orarul pe care il are in zilele cand merge la scoala. Puneti ceasul sa sune dimineata ca si cum mergeti la cursuri. Pentru a nu avea probleme, copilul va fi in pat la ora 21:00. Este ideala aceasta ora de mers la culcare, deoarece permite o jumatate de ora de lectura si, totodata, incadrarea in orele de somn cele mai odihnitoare, ne spune psihologul Mirela Zivari.

DISCUTII. In zilele premergatoare inceperii noului an scolar, parintii vor discuta cu copilul despre acest eveniment. I se va explica potrivit capacitatii lui de intelegere care sunt avantajele daca va invata temeinic. Mesajul va fi mai convingator daca veti apela la exemple de genul cate stie in plus de la un an la altul, reusitele in plan profesional ale unei persoane din anturaj.

TEMERI.Veti descoperi ca micutul asteapta cu teama noul an scolar. E normal, deoarece el a aflat ca s-ar putea sa fie mutat in alta clasa, sa aiba alti profesori (invatator), alt coleg de banca… Parintilor le revine misiunea de a-si convinge copilul ca temerile lui nu sunt intru totul intemeiate, deoarece si dumneavoastra ati schimbat de nenumarate ori slujba si multi dintre fostii colegi va sunt prieteni. "Trecerea in clasa a V-a presupune o serie de schimbari stresante pentru copil: colegi, profesori noi, posibil o alta scoala. Parintii nu vor astepta 15 septembrie pentru a prezenta copilului noua scoala. Vor face impreuna de cateva ori turul scolii, vor localiza sala de clasa…", ne recomanda psihologul Mirela Zivari.

AUTONOMIE. Parintii trebuie sa insiste mai mult pe autonomia copilului. El va fi lasat sa se imbrace si sa se dezbrace punandu-si in ordine hainutele. Va fi lasat sa-si aleaga vestimentatia, sa-si puna in farfurie…

CONSULTATII. In cele doua saptamani care au mai ramas pana la revenirea la scoala, se impun cateva consultatii medicale. Parintii vor duce copilul la oftalmolog, ORL-ist si stomatolog, pentru a se asigura ca nu sunt probleme cu vazul, auzul si dantura. De asemenea trebuie urmarit calendarul vaccinarilor.

CUMPARATURI SI PROMISIUNI

Copiii adora pregatirile pentru scoala. Pentru ca totul sa fie OK mergeti impreuna la cumparaturi, dati-i sansa sa aleaga ghiozdanul, caietele, creioanele etc. Strecurati printre rechizite sau in ghiozdan o mica surpriza - poate fi tot un obiect necesar la cursuri sau pe care-l poate pune in colectia lui, o jucarie. Acest obiect va exprima afectiunea speciala pe care o aveti fata de el si cu siguranta nu se va desparti mult timp de el. Este recomandat ca parintii sa promita copilului ca-l vor duce ei la scoala si nu alte persoane. Tineti-va de promisiune si faceti acest gest cel putin prima saptamana de scoala.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă scoala