x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei PENTRU PENSIONARI/Medicamente compensate cu 90%

PENTRU PENSIONARI/Medicamente compensate cu 90%

de Oana Antonescu    |    15 Ian 2009   •   00:00

Pensionarii cu un venit mai mic de 600 de lei vor putea cumpăra medicamente compensate în proporţie de 90%, dar în limita unui plafon de 100 de lei de persoană lunar, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, la prima conferinţă organizată de la instalarea în funcţie.



Începând cu luna următoare aprobării bugetului pe 2009, pensionarii cu venituri sub 600 de lei vor putea cumpăra medicamente compensate în proporţie de 90% din preţul de referinţă, a promis ieri ministrul Bazac. Noua prevedere face parte dintr-un Program social de compensare a medicamentelor pentru pensionari, iar finanţarea lui se va realiza din taxa pe viciu, fără a fi afectat bugetul CNAS pentru compensate, a anunţat ministrul Bazac. "Ridicarea compensării de la 50% la 90% nu poate fi decât un lucru benefic pentru pensionari, însă nu ne este foarte clar cum va fi aplicată acea limită de 100 de lei pe lună", comentează această decizie prof. dr Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că nu va reintroduce plafoane în farmacii, dar va verifica lunar modul în care au fost cheltuiţi banii pentru medicamente.

RECALCULARE ANUALĂ A PREŢURILOR
Bazac a mai anunţat ieri că preţul medicamentelor va fi actualizat o dată pe an, stabilit în lei. Cursul stabilit pentru acest an este de 4 lei, acelaşi cu care s-a calculat bugetul pe 2009. "Faptul că preţul medicamentelor va fi calculat la cursul euro de 4 lei este mult mai bine decât la cursul de 3,63 lei, cât este în prezent.
În al doilea rând, este absolut necesar să se schimbe preţurile la medicamente cât mai repede", susţine preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR), Viorel Vasile. Asta înseamnă majorarea preţului medicamentelor, chiar dacă ministrul a anunţat că pacienţii nu vor fi afectaţi.

În opinia preşedintelui ADMR, "dacă ministrul a declarat că preţurilor vor rămâne pe loc, probabil că această diferenţă reieşită din cursul valutar va fi suportată de producători". Săptămâna viitoare, reprezentanţii ADMR se vor întâlni cu ministrul Sănătăţii pentru actualizarea preţurilor la medicamente. ADMR va cere recalcularea preţurilor la un curs cât mai apropiat de cel actual şi abrogarea OM 612 care prevedea recalcularea trimestrială a preţurilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă