Pepenele verde are excelente proprietati diuretice datorita continutului sau ridicat in apa.
STELUTA INDREI
Tocmai de aceea, daca suferiti de litiaze renale (pietre la rinichi) sau litiaze ale vezicii urinare, specialistii va recomanda sa faceti cure de sezon, cantitatea de pepene verde pe care este necesar sa o consumati fiind apreciabila, adica 1-2 kilograme pe zi. Miezul pepenelui verde contine peste 95% apa, 0,3% protide, 60 mg% potasiu, precum si calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1 si B2 si 3 mg% de vitamina C.
Pepenele verde are o valoare energetica de 12 kcal la 100 de grame de miez. Datorita actiunii sale diuretice, pepenele verde mai este indicat bolnavilor de guta.
"Pepenele verde, lubenita sau harbuzul sunt specii originare din Asia de sud-vest si Africa de nord-vest. La noi se cultiva 4-5 soiuri, in special in regiunile calde ale tarii. Pepenele verde apare mentionat in Biblie drept una dintre cele mai pretuite trufandale, alaturi de castravete, ceapa, usturoi si praz", precizeaza dr. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Stiinte Medicale, in volumul "Pledoarie pentru viata lunga".
SEMINTELE. Tot in litiaza renala se recomanda si semintele de pepene verde. Acestea se mai pot utiliza si pentru combaterea calculilor biliari. In acest scop preparati un decoct dintr-o lingura de seminte zdrobite la o cana cu apa. Trebuie sa consumati 2-3 cani pe zi.
Citește pe Antena3.ro