x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericol de la unghii

Pericol de la unghii

15 Sep 2004   •   00:00

Lumea intra mai putin in panica atunci cand medicii gasesc transformari alarmante la arterele de la picioare si de la maini. Este o greseala, fiindca periculoase sunt si bolile care afecteaza arterele membrelor ca si arterele din abdomen, din zona rinichilor, de la gat.

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Profesor doctor Ilie Pavelescu spune ca suferintele arteriale se intalnesc mai mult la barbati si majoritatea acestor boli apar peste 35 de ani. Tot pardalnica de ateroscleroza este principala vinovata de stramtarea arterelor de la picioare, de la maini, de la gat. Depunerile sau infundarea acestor artere de la membre provoaca ischemia tesuturilor, adica provoaca irigarea cu sange si oxigen, asa ca tesutul sufera. Cand arterele se ingusteaza, sufera mai ales circulatia din aval de obstacolul ivit pe artera. Desi a fost un om de baza al scolii romanesti de chirurgie cardiovasculara, profesorul Ilie Pavelescu spune ca nu trebuie preamarita misiunea chirurgiei vasculare in arterite, mai intai trebuie aplicat tratamentul medicamentos. Dar pentru asta pacientul trebuie sa vina la medic inca de la primele neplaceri, sa vina cand inca picioarele sau mainile functioneaza bine, cand tesuturile au troficitate, cand inca n-au aparut leziuni la unghii.

Care sunt semnele ce anunta suferinte la arterele membrelor? Picioarele incep sa doara dupa o distanta parcursa sau dupa urcarea unei scari, muncitorii care folosesc mainile in pozitie ridicata, precum zugravii, simt ca mana nu-i mai asculta. Oamenii sa vina la medic la primele intepaturi, la primele crampe musculare, cand piciorul devine palid si rece si nu atunci cand s-a invinetit anuntand deja o cangrena. E pericol cand pielea la picior nu mai este asa de supla, cand muschii sunt mai slabi, cand unghiile se ingroasa, capata striuri, se sfarama, nu mai pot fi taiate cu foarfecele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă