x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericol - Tigara duce la aparitia sarcinii extrauterine

Pericol - Tigara duce la aparitia sarcinii extrauterine

07 Oct 2004   •   00:00

Potrivit cercetatorilor francezi, tutunul este pe primul loc in topul factorilor care pot duce la aparitia unei sarcini extrauterine.

In acest top, pe locul al doilea se plaseaza alcoolul. De asemenea, infectiile cu chlamydia sunt raspunzatoare de instalarea unei sarcini extrauterine, boli care dupa anii 1990 inregistreaza o curba ascendenta.

Numarul sarcinilor extrauterine este in scadere in ultimii zece ani in Franta. Diminuarea cu 2% in ultimii zece ani a numarului sarcinilor extrauterine este urmarea campaniilor antitabac derulate in ultimii ani.

EXPLICATII. Sarcina extrauterina apare cand ovulul fecundat, in loc sa planteze in uter, migreaza spre caile genitale, cel mai frecvent in trompe. Aparitia unei asemenea sarcini trebuie tratata de urgenta, deoarece femeile in aceasta situatie risca hemoragii puternice.

Cercetatorii au observat ca rata sarcinilor extrauterine a scazut cu 29% in cazul femeilor care folosesc o metoda contraceptiva. Trebuie insa mentionat ca dintre metodele contraceptive folosite, steriletul este cel mai putin intrebuintat, deoarece acest dispozitiv poate mari riscurile unei sarcini extrauterine.

Potrivit specialistilor, femeile care au avut un asemenea episod au toate sansele unei sarcini normale. Precizarea este foarte importanta, deoarece multe femei cred ca sarcina extrauterina este sinonima cu sterilitatea.

RECOMANDARI. Medicul este singurul care poate confirma sarcina de acest tip. Intarzierea ciclului, insotita de dureri si sangerari sunt semnalele care trebuie sa o faca pe femeie sa consulte de urgenta specialistul. (Magda Marincovici)
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă extrauterine