x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericole mari de la animale mici

Pericole mari de la animale mici

de Magda Colgiu    |    17 Noi 2009   •   00:00

Femeia care află că este însărcinată se gândeşte imediat la măsurile pe care trebuie să le ia, astfel încât pruncul ei să vină pe lume perfect sănătos. Îşi revizuieşte regimul alimentar, pune punct oricărui medicament, este mai grijulie cu sănătatea ei şi... decide chiar să renunţe la animalele pe care le are în casă.



Dacă această măsură este bună sau nu, dar şi care sunt riscurile pe care le presupune prezenţa unui animal de companie în casa în care locuieşte o femeie însărcinată ne lămureşte doctor Anca Simionescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic Filantropia.   

Specialistul precizează că nu este obligatoriu ca pisicile să fie abandonate la prieteni sau pur şi simplu date afară din casa în care locuieşte o femeie însărcinată. "Este indicat, totuşi, ca femeia să evite să schimbe litiera pisicii. Deasemenea gravida va mânca carne bine friptă, legume şi fructe foarte bine spălate", mai spune doctorul Anca Simionescu.

Motivul acestor recomandări îl constituie riscul ca femeia însărcinată să se contamineze cu parazitul Toxoplasma Gondi.

Malformaţii cauzate de toxoplasmă
Conform specialistului, toxoplasmoza este o afecţiune produsă de Toxoplasma Gondi. Acest parazit poate provoca malformaţii cerebrale, viscerale, oculare la nou-născut. Deoarece acest parazit îşi depune ouăle în organismul pisicii, ouă care apoi sunt eliminate prin fecalele felinei, viitoarele mămici trebuie să evite compania acestor animale. Toxoplasma mai poate fi luată şi din carnea de porc, oaie ori vânat crudă sau insuficient preparată termic.

Medicul mai precizează că, la începutul sarcinii, este verificat statutul imunitar al pacientelor. "Încercăm să depistăm posibile infecţii în cazu gravidei care ar putea contamina fătul, obişnuitul TORCH sindrom - Toxoplasma, rubeola, citomegalovirus şi herpes simplex", mai precizează specialistul. "Ne interesăm dacă viitoarele mămici au venit în contact cu parazitul", afirmă specialistul nostru, care spune că, în acest sens, se testează anticorpii pentru Toxoplasma. În funcţie de rezultatul testului, medicul specialist ia măsurile care se impun. Astfel, dacă pacienta a venit în contact cu parazitul, imunitatea este asigurată şi atunci nu mai e nici un risc să se îmbolnăvească. Dacă însă acest lucru nu s-a întâmplat, în perioada sarcinii, se testează lunar anticorpii pentru depistarea precoce a seroconversiei materne. Apoi, se administrează tratamente preventive în cazul în care aceştia devin pozitivi.

Dacă bebeluşul a fost contaminat cu toxoplasmoză, la ecografii apar semne care, din nefericire, sunt tardive: calcificări cerebrale, hepatice, hepatosplenomegalie.

Alte animale de casă de care gravida ar trebui să stea departe sunt hamsterii, porcuşorul de Guineea şi chinchila. Aceste animale de companie pot fi purtătoare ale unor virusuri  periculoase pentru femeia însărcinată.

De asemenea, pentru a fi sigure că nu vă îmbolnăviţi de la păsările din colivie, duceţi-le la un veterinar pentru consult. Dacă zburătoarele sunt perfect sănătoase, nu aveţi nici un risc de îmbolnăvire.

DE REŢINUT. Femeile gravide neimunizate sunt sfătuite pentru sănătatea lor şi mai ales a copilului lor să evite contactul direct cu pisicile. Mai mult, schimbatul "aşternutului" din litieră este total interzis. De asemenea, pe parcursul sarcinii, viitoarele mame trebuie să mănânce legume şi fructe bine spălate, iar carnea trebuie să fie foarte bine friptă. Specialiştii mai recomandă femeilor care intenţionează să rămână însărcinate să facă vaccinul anti-Toxoplasma.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii