Silueta a devenit o obsesie mai ales printre adolescentele care se pregatesc sa mearga la mare. Totusi, eliminarea cu orice pret a catorva kilograme cu scopul de a impresiona pe cei din jur este foarte periculoasa pentru starea generala de sanatate.
MAGDA MARINCOVICI
Doctorul Dianne Neumark-Sztainer din Statele Unite semnaleaza tinerelor si, deopotriva, parintilor acestora asupra riscurilor insuficientei alimentatiei prin adoptarea unor regimuri severe de slabit.
STUDIU. Doctorul Neumark-Sztainer si colegii ei au analizat, in vederea elaborarii unui studiu de specialitate, comportamentul alimentar al aproximativ 4.150 de liceeni americani. Astfel, 88% dintre adolescentele chestionate au declarat ca au incercat sa slabeasca sau cel putin sa-si mentina greutatea. Alarmant este - potrivit dr. Neumark-Sztainer - ca majoritatea adolescentelor nu aveau nevoie sa slabeasca.
ERORI. In mod cu totul eronat, tinerele preocupate in mod excesiv de silueta mananca mai putine fructe si legume decat cele care nu isi supravegheaza atat de atent greutatea. Autorii studiului au descoperit ca tinerele care au facut o obsesie din a slabi sufera de carente de vitamine, ceea ce se repercuteaza asupra sanatatii. Pur si simplu pentru ca aveau greutatea corpului normala. Si aici apar semnalele de alarma. Deoarece adolescentele sunt gata sa respecte orice metoda numai sa slabeasca. Si asta numai din dorinta de a arata la fel cu nu stiu ce star la moda. Ca aceasta e situatia o dovedesc cifrele colectate de specialisti. 57% dintre adolescente apeleaza la pastile sau ceaiuri de slabit, la laxative, fac foamea, fumeaza mai mult numai si numai pentru a mai da jos cateva kilograme.
DEFICIT. In principal, la aceste tinere se inregistreaza un deficit de calciu, vitamine, zinc si fier. Din aceasta perspectiva, dr. Neumark-Sztanier reaminteste parintilor ca e de datoria lor sa supravegheze ca tinerele sa aiba un regim alimentar echilibrat. Carenta de vitamine minerale, este periculoasa, deoarece adolescenta presupune o etapa decisiva in consolidarea sistemului osos.
Citește pe Antena3.ro
RISCURI
In cazul tinerilor care vor sa slabeasca exista un risc dublu. Primul consta in fluctuatiile ponderale. Acest risc este frecvent asociat cu pericolul unor boli cardiovasculare foarte severe. De asemenea, in cazul tinerilor, care slabesc si se ingrasa rapid, fluctuatiile de greutate sporesc rezistenta organismului de a slabi. Al doilea risc major, pus in evidenta de studiile de specialitate, efectuate mai ales in Statele Unite, vizeaza persoanele care se considera in afara pericolului, cand pierd si iau in greutate rapid. Astfel, sunt persoane care trebuie, sa slabeasca, acestea suferind de supraponderalitate sau obezitate, si sunt persoane care din diferite motive au luat cateva kilograme si vor sa scape de ele. Acestea din urma nu trebuie sa se considere in afara pericolului fluctuatiei de greutate. Dimpotriva, trebuie sa-i descopere cauza.