x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericolul care pluteste din racoritoare

Pericolul care pluteste din racoritoare

09 Iun 2004   •   00:00

Despre bauturile carbogazoase s-a spus ca favorizeaza aparitia cariilor si obezitatea. Dar iata ca intr-o sticla cu asemenea racoritoare pot pluti si alte pericole, cum ar fi cancerul de esofag.

MAGDA MARINCOVICI

Consumul in cantitati mari si frecvent al bauturilor carbogazoase ar putea explica cresterea numarului cancerelor de esofag. Ipoteza a fost demonstrata de un studiu realizat in India, care a avut efectul unei bombe in cadrul unui congres consacrat bolilor digestive gazduit de SUA. Echipa de cercetatori indieni sustine ca exista o stransa legatura intre cresterea consumului individual de carbogazoase in ultimii 20 de ani si cresterea numarului cancerelor de esofag.

DATE. Bazandu-se pe date oficiale furnizate de Departamentul agriculturii american, echipa de cercetatori indieni a constatat ca cererea de asemenea racoritoare a crescut cu 45% in ultimii 50 de ani: de la 49 de litri consumati in medie de o persoana in anul 1946, la 224 de litri in 2000. Iar in ultimii 25 de ani, in SUA s-a inregistrat o explozie a cazurilor de cancer de esofag, respectiv o crestere cu 57% in special la barbati.

De altfel, India nu este la primul studiu care avertizeaza ca aceste bauturi maresc exagerat volumul stomacului. Precedentele studii demonstreaza ca racoritoarele acidulate favorizeaza refluxul gastro-esofagian.

BULE PERICULOASE. Un mic calcul e de natura sa ne puna serios pe ganduri: consumul a 350 de mililitri de carbogazoase zilnic corespunde cu 53,5 minute de explozie acida in stomac, iar consumul a 240 de litri pe an corespunde cu 535 de ore de explozii acide anual. Potrivit cercetatorilor, pe termen lung bulele de acid din aceste bauturi sunt factorul periculos. Si, atentie, in Statele Unite si nu numai, multi copii s-au obisnuit sa bea zilnic chiar peste cele 350 de mililitri.

TENDINTA. Cresterea incidentei acestei forme de cancer este valabila si in alte tari. Potrivit statisticilor, in tarile din Europa de Est, precum si in Japonia, Coreea, India, Franta consumul mediul anual este sub 47 litri, ele plasandu-se deocamdata in afara pericolului. Totusi, aceleasi statistici mentioneaza ca in conditiile mentinerii tendintei de crestere a consumului, mai ales in randul copiilor si adolescentilor, nu este exclus ca foarte curand sa se observe efectele asupra sanatatii publice.

Evitati abuzurile

Profesorul doctor Dan Olteanu, seful Clinicii Medicina Interna din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, avertizeaza ca persoanele suferinde de reflux esofagian nu trebuie sa consume bauturi acidulate si ca manifestarea finala a refluxului esofagian poate fi cancerul esofagului. Aceasta forma de cancer este grava si frecventa. Diagnosticul precoce si tratamentul corect pot sa contribuie la sporirea sanselor de supravietuire. Cauzele sunt multiple: abuzul de alcool, tabagismul, leziuni esofagiene care pot degenera in cicatrici, inhalarea de opiu si heroina.

Stilul de viata

Modificarea stilului de viata este cea mai buna metoda de combatere a cancerului esofagului. Aceasta presupune o alimentatie echilibrata, evitarea abuzurilor, in special de alcool, cafea, bauturi acidulate ce contin cofeina, renuntarea la tigara si droguri. In ultima vreme, cea mai mare parte a studiilor duc la concluzia ca aceasta forma de cancer e o consecinta a stilului de viata modern.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă