Despre bauturile carbogazoase s-a spus ca favorizeaza aparitia cariilor si obezitatea. Dar iata ca intr-o sticla cu asemenea racoritoare pot pluti si alte pericole, cum ar fi cancerul de esofag.
MAGDA MARINCOVICI
Consumul in cantitati mari si frecvent al bauturilor carbogazoase ar putea explica cresterea numarului cancerelor de esofag. Ipoteza a fost demonstrata de un studiu realizat in India, care a avut efectul unei bombe in cadrul unui congres consacrat bolilor digestive gazduit de SUA. Echipa de cercetatori indieni sustine ca exista o stransa legatura intre cresterea consumului individual de carbogazoase in ultimii 20 de ani si cresterea numarului cancerelor de esofag.
DATE. Bazandu-se pe date oficiale furnizate de Departamentul agriculturii american, echipa de cercetatori indieni a constatat ca cererea de asemenea racoritoare a crescut cu 45% in ultimii 50 de ani: de la 49 de litri consumati in medie de o persoana in anul 1946, la 224 de litri in 2000. Iar in ultimii 25 de ani, in SUA s-a inregistrat o explozie a cazurilor de cancer de esofag, respectiv o crestere cu 57% in special la barbati. De altfel, India nu este la primul studiu care avertizeaza ca aceste bauturi maresc exagerat volumul stomacului. Precedentele studii demonstreaza ca racoritoarele acidulate favorizeaza refluxul gastro-esofagian.
BULE PERICULOASE. Un mic calcul e de natura sa ne puna serios pe ganduri: consumul a 350 de mililitri de carbogazoase zilnic corespunde cu 53,5 minute de explozie acida in stomac, iar consumul a 240 de litri pe an corespunde cu 535 de ore de explozii acide anual. Potrivit cercetatorilor, pe termen lung bulele de acid din aceste bauturi sunt factorul periculos. Si, atentie, in Statele Unite si nu numai, multi copii s-au obisnuit sa bea zilnic chiar peste cele 350 de mililitri.
Citește pe Antena3.ro
Evitati abuzurile
Stilul de viata