x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pericolul din lapte

Pericolul din lapte

10 Aug 2004   •   00:00

Nici un pahar de lapte dulce, nici alimente care au fost preparate cu lapte… Aceasta e solutia pentru persoanele care nu suporta laptele. Aceste persoane sufera de o boala grava, pe care cercetatorii inca nu o stapanesc complet.

MAGDA MARINCOVICI

Intoleranta la lapte, mai precis intoleranta la lactoza, este o boala metabolica. Persoanele cu aceasta boala nu au in stomac o enzima (lactaza) care sa permita digerarea zaharului din lapte (lactoza). Este una dintre cele mai frecvente intolerante la carbohidrati (zaharuri), ce afecteaza indiferent de varsta.

SIMPTOME. Semnele bolii apar, de la primul pahar de lapte baut, sub forma de voma, diaree, anorexie, care provoaca o scadere rapida in greutate si icterul (ingalbenire) intens si durabil. Apar, ulterior, tulburari neurologice, lichid in abdomen, tulburari ale circulatiei venoase. La nou-nascuti se instaleaza in primele saptamani de viata cataracta bilaterala.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi precizeaza ca "in mod normal, o data cu inaintarea in varsta, la unele persoane scade calitatea si eficienta lactazei, a enzimei care digera lactoza (zaharul din lapte). Pe acest fond poate aparea intoleranta la lactoza, ca urmare a unor infectii ale intestinului subtire, a HIV/SIDA si a malnutritiei. La copii, intoleranta la lactoza este tipica dupa infectii virale sau bacteriene digestive. De asemenea, digestia dificila a lactozei se poate intalni si la adultii cu sindromul de colon iritabil.

TRATAMENT. In absenta tratamentului, evolutia bolii este fatala. Solutia consta in renuntarea la lapte ori imbogatirea laptelui cu enzima care lipseste pentru digerarea lactozei. Dupa excluderea laptelui din alimentatie, tulburarile digestive dispar si treptat se reia procesul de dezvoltare staturo-ponderala. Leziunile oculare si cele mentale regreseaza incet. Data fiind componenta genetica a bolii, sunt foarte importante investigatii inainte de aparitia primelor semne ale bolii.

Trebuie spus ca daca acestor persoane le sunt interzise laptele, dar si celelalte preparate din lapte - orez sau gris cu lapte de exemplu - , totusi ele pot manca fara probleme produse lactate fermentate: iaurt, branzeturi, sana, kefir, unt, smantana. Pentru ca toate aceste produse nu contin lactoza.

TESTE. Cercetatorii finlandezi au identificat ca la originea acestei intolerante se afla o mutatie genetica. Ei au studiat noua familii finlandeze si le-au comparat cu familii din Germania, Anglia, Italia, Coreea de Sud, America si Franta. Cercetatorii au izolat doua mutatii care sunt direct implicate in aparitia intolerantei la lactoza, prezente mai mult sau mai putin la unele popoare. Descoperirea permite punerea la punct a unui test care sa permita diagnosticarea rapida a predispozitiei la aceasta boala.

INFORMATII ALARMANTE

Intoleranta la lactoza este mai raspandita decat ne putem imagina.

Astfel, practic 100% dintre asiatici nu suporta laptele, comparativ cu aproximativ 5% dintre europeni.

Explicatia ne coboara in timp la stramosii nostri, care erau lipsiti de posibilitatea de a digera lactoza. Aceasta capacitate a aparut mai tarziu, in special la populatiile care se ocupau cu cresterea animalelor si care obisnuiau sa bea lapte.

Anumite studii realizate in Statele Unite ale Americii lanseaza ideea ca laptele dulce ar fi un aliment destinat exclusiv copiilor de varsta mica si mai putin adultilor.

In sustinerea acestei idei, cercetatorii americani fac o paralela intre consumul de lapte la oameni si animale si iau in calcul faptul ca mamiferele isi hranesc doar puii cu lapte.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă lapte lactoza