x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Persoanele obeze vor evita dietele severe de slabit

Persoanele obeze vor evita dietele severe de slabit

07 Mai 2004   •   00:00

Obezitatea este o importanta problema de sanatate publica, prevalenta ei crescand odata cu varsta si fiind mai mare la sexul feminin. In tara noastra prevalenta este de aproximativ 25%-30%, atingand cifre mult mai mai mari in tarile mai bogate.

Dr. Loreta Gavrila - Diabet, boli de nutritie si metabolism

DEFINITIE. Obezitatea este o boala nutritional-metabolica, avand drept caracteristica o crestere a masei de tesut adipos a organismului, creand un surplus ponderal de peste 20% din greutatea ideala a individului.

TIPURI. Se considera ca 90% dintre obezitati sunt de aport (obezitate comuna), restul de 10% avand cauze endocrine sau genetice. In cazul obezitatii de aport, cresterea in greutate se realizeaza prin aport alimentar excesiv, depasind necesarul, sedentarism cu reducerea cheltuielilor energetice si perturbarea metabolismului celulelor adipoase.

COMPLICATII. Excesul ponderal are implicatii nefaste asupra starii de sanatate. Complicatiile obezitatii sunt diabetul zaharat, ateroscleroza sistemica, cu implicatii cardiace si cerebrale, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, complicatii respiratorii, boala artrozica, manifestari dermatologice, ginecologice si obstetricale, aparitia mai frecventa a unor forme de cancer si, nu in ultimul rand, probleme psihosociale.

APORT INFERIOR CONSUMULUI. Tratamentul obezitatii este in principal dietetic, urmarind realizarea unei balante energetice negative, in conditiile asigurarii principiilor nutritive necesare starii de sanatate. Dieta obezilor trebuie sa fie inferioara necesarului caloric teoretic, scazand treptat cu 200-300 calorii zilnic, pana se ajunge la un aport de 1.000-1.500 calorii /zi, astfel incat diferenta energetica sa fie asigurata prin combustia grasimilor din tesutul adipos. Se urmareste o scadere ponderala graduala de aproximativ un kilogram pe saptamana, in cicluri de cate trei luni alternativ de scadere ponderala si trei luni de mentinere, urmate de un nou ciclu de scadere. Este foarte important sa se evite regimurile foarte restrictive sau cele dezechilibrate (monoalimentare, strict vegetariene, regimurile bogate in lipide etc.).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă