x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Peste 10% dintre pamanteni au tulburari mintale

Peste 10% dintre pamanteni au tulburari mintale

13 Iul 2004   •   00:00

Mai mult de 10% din populatia planetei sufera de diverse tulburari mintale. Intr-un amplu raport dat publicitatii la inceputul lunii iunie 2004, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) raspunde la o intrebare dificila, care vizeaza starea de sanatate mintala la scara planetara.

In raportul OMS sunt incluse 14 tari din America, Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

INCIDENTA. Raspunsul este de natura sa dea dureri de cap. Potrivit OMS, peste 10% din populatia globului prezinta tulburari mintale. Mergand in profunzimea fenomenului, OMS a reusit, pe baza datelor , sa intocmeasca chiar o harta din care se pot foarte usor delimita regiunile afectate de pe glob. Astfel, se pare ca americanii au problemele cele mai severe, cu 26,4% persoane din totalul populatiei diagnosticate cu diverse tulburari de acest tip numai in decursul anului trecut. La polul opus, pe aceasta harta, se pozitioneaza Shanghaiul cu un procent foarte scazut, respectiv 4,1%, din populatie atinsa de aceste tulburari. Cele mai frecvente tulburari de anxietate: fobii, stres posttraumatic, atacuri de panica... In Europa, Ucraina este unica tara in care depresia este in varful topului.

TRATAMENT. Specialistii OMS avertizeaza asupra mai multor aspecte. In tarile mai putin dezvoltate,intre 76 si 85% dintre cazurile de tulburari ale mintii nu beneficiaza de nici un tratament. Din acest punct de vedere, situatia este grava si in SUA, ca, de altfel, in foarte multe tari europene. Desi in aceste regiuni geografice populatiile beneficiaza de specialisti, totusi intre 35 si 50% dintre persoanele diagnosticate cu tulburari mintale nu sunt ingrijite de un medic. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tulburari