x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Peste 14 este hipertensiune

Peste 14 este hipertensiune

26 Dec 2004   •   00:00

In clipa de fata, la noi toata lumea se pricepe la largirea NATO, la privatizare si la hipertensiune.


Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

"Vecina, ai tensiune oscilanta, e mai periculoasa decat tensiunea aia mare tot timpul". "Cumatra, tensiunea ta e 17, inca nu ai facut hipertensiune". "Ca sa lupti cu tensiunea trebuie sa faci miscare, du-te si te plimba!" Fraze de genul acesta se aud peste tot, in holul blocurilor, la coada la administratia financiara unde se platesc impozitele, in discutiile dintre chibitii care asista la o partida de table.

Toti se cred priceputi in d’ale hipertensiunii si scot perle, iar in cele mai fericite cazuri rostesc adevaruri pe jumatate, fiindca cealalta parte este eronata. Spre exemplu, de la ce valoare in sus se considera ca e vorba de hipertensiune? Limita a tot variat, dar acum se zice ca boala de tensiune se declara cand maxima depaseste valoarea de 14. Cine are sub acest prag de 14 poate fi considerat ca un om cu tensiune normala.

Hipotensiunea, adica tensiunea prea mica, nu e boala si nu trebuie tratata in nici un fel. In schimb, hipertensiunea este o afectiune ce trebuie tratata cu maxima constiinciozitate.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă