x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Plimbarea, mina de sanatate

Plimbarea, mina de sanatate

20 Ian 2005   •   00:00

Nu renuntati sa scoateti copiii la plimbare in sezonul rece, insa aveti grija cum ii imbracati, astfel incat sa nu raceasca.

STELUTA INDREI

DISCONFORT. Copilul mic nu se simte deloc bine atunci cand este imbracat prea gros
In cazul copiilor, frigul incetineste functiile organismului si favorizeaza aparitia bolilor virale specifice sezonului rece. "Ei trebuie protejati de frig, dar nu in mod exagerat", recomanda medicul primar pediatru Nicoleta Bobe.

Din prea multa iubire si protectie, mamele prefera sa ii imbrace gros pe cei mici pe considerentul "mai bine sa-i fie cald decat sa sufere de frig", ceea ce este complet gresit. Aceasta problema se mentine si cand copiii sunt mai mari, dupa cum demonstreaza bine cunoscutele sfaturi ale mamelor: "Pune-ti caciula!", "Incheie-te la haina!", care se fac auzite pe tot parcursul iernii.

BEBELUSI. Nou-nascutii nu au capacitatea sa-si regleze singuri temperatura corpului. Din acest motiv, parintii trebuie sa fie foarte atenti cum ii imbraca pentru a compensa aceasta sensibilitate a bebelusilor. Ei sunt foarte sensibili la schimbarile de temperatura, astfel incat temperatura corpului lor creste sau coboara in functie de variatiile termice exterioare.

PROTECTIE. Plimbarile in aer liber chiar si pe timpul iernii sunt o mina de sanatate pentru bebelusii care depasesc 3 kilograme. De retinut ca patura sau cuvertura speciala nu trebuie sa lipseasca din carucior cand iesiti cu micutul. Fiind in carucior, el nu prea are posibilitatea sa faca miscari si are nevoie de aceasta protectie pentru a se incalzi.

CREMA. Atunci cand iesiti cu bebelusul la plimbare trebuie sa il stergeti foarte des la gura, pentru ca micile scurgeri de saliva sa nu ii inghete pe fata. Cand pielea din jurul gurii este umeda si expusa la frig, exista pericolul sa apara mici crapaturi. Pentru a va feri copilul de acestea, este bine sa-i aplicati pe fata un strat de crema protectoare (speciala pentru copii), inainte si dupa plimbare.

COPII MAI MARI. Dupa varsta de 2 ani, cand copilul este mai autonom, el se incalzeste prin miscare. De asemenea, la aceasta varsta incepe sa functioneze propriul sistem de autoreglare a temperaturii corpului. De aceea nu trebuie imbracat mai mult decat s-ar imbraca un adult. Un maiou, o bluza subtire din bumbac si un pulover de lana pe sub haina sunt suficiente pentru copil. Nu uitati ca infofolirea il face pe copil sa transpire, iar purtarea bluzelor umede favorizeaza racelile.

VESTIMENTATIE. Hanoracul este cel mai potrivit obiect de vestimentatie pentru copii in sezonul rece. Acesta trebuie insa cumparat cu mare grija, pentru ca in magazine se gasesc tot felul de haine ieftine, dar de proasta calitate, care nu ofera o buna protectie copilului. Un hanorac de buna calitate este placut la atingere, iti da senzatia de caldura, este usor si comod, deci ideal pentru copii.

PE PARTIA DE SANIUS
Un copil de peste un an sau 2 ani este capabil sa reziste conditiilor meteo din statiunile montane. Iar daca este un copil sanatos, este chiar indicat sa fie dus la munte, este de parere dr. Nicoleta Bobe. Pentru partia de schi sau de sanius trebuie totusi sa fie echipat corespunzator si sa nu petreaca prea mult timp daca temperaturile sunt foarte scazute. Pentru ca se joaca in zapada, sunt necesare haine si incaltaminte impermeabile pentru a-l proteja pe copil de umiditate. Nu uitati ca si in sezonul rece copilul trebuie sa fie corect hidratat. Chiar daca nu ii este sete, este bine sa il indemnati sa bea lichide calde (ceaiuri, lapte, supe de legume) sau sucuri naturale din fructe bogate in vitamine si minerale atat de necesare iarna.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă