x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Polipii, inamicii copilariei

Polipii, inamicii copilariei

05 Noi 2004   •   00:00

Peste 80% din afectiunile cailor respiratorii la copiii de pana la 10-12 ani au drept cauza suferinta vegetatiilor adenoide. In aceste cazuri, medicii recomanda extirparea lor.

STELUTA INDREI

Vegetatiile adenoide, denumite popular polipi, fac parte din acelasi inel limfatic si au acelasi rol pana la un moment dat ca si amigdalele. "Daca in ceea ce priveste amigdalele trebuie sa facem toate eforturile posibile sa nu le inlaturam, in ceea ce priveste suferinta vegetatiilor adenoide recomandam extirparea lor cat mai curand. Aceasta se impune in conditiile in care remarcam o suferinta locala in zona sau la distanta determinata de patologia vegetatiilor adenoide", explica profesor doctor Dorin Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sfanta Maria".

COPIII. Vegetatiile adenoide sunt foarte dezvoltate si foarte importante la copil inca de la nastere pana la 12 ani. O data cu instituirea pubertatii, daca nu au fost extirpate, vegetatiile adenoide intra intr-un proces de involutie si nu mai reprezinta o cazuistica importanta. La nastere, copilul nu are imunitate in viata extrauterina pentru cateva zile. El beneficiaza de o mica rezerva primita de la mama in perioada celor noua luni de sarcina, apoi bebelusul primeste factori imunitari tot de la mama, daca este alaptat la san. Alaptarea materna trebuie sa fie cat mai indelungata tocmai pentru a feri copilul de boli, inclusiv de problemele legate de vegetatiile adenoide. Prof. dr. Sarafoleanu este de parere ca beneficiul laptelui matern "este un element dovedit stiintific si indubitabil. Vechii clinicieni au intuit beneficiile alaptarii la san, de la ei provenind urmatoarele vorbe frumoase: «Laptele si sufletul de mama nu pot fi inlocuite cu nimic»".

RECOMANDARI. Extirparea vegetatiilor adenoide se recomanda pentru ca la varsta copilariei toate agresiunile virusilor se localizeaza in primul rand la nivelul acestora. Puseele sunt frecvente, mai ales la copiii care nu au o igiena locala buna. Parintii trebuie sa scoata mucozitatile copilului cu pompita, sa pastreze igiena locuintei si sa aiba grija la anturajul copilului. Secretiile nazale produc infectarea cronica a polipilor, care cresc in volum. Atunci copilul respira greu pe nas, are secretii nazale cu caracter mucopurulent si vorbeste pe nas. Noaptea respira zgomotos, cu gura deschisa, are un somn agitat. De asemenea, copilul raceste frecvent si este predispus la infectii. Unii fac otite care necesita tratamente indelungate, altii fac infectii sinusale, faringiene, laringite s.a.

Suferinta vegetatiilor adenoide poate avea rasunet asupra intregului organism al copilului cand se manifesta sub forma sindromului adenoidian. Acesti copii au toate simptomele enumerate, la care se adauga tulburari de crestere, cearcane, modificari ale arcadelor dentare, cu dinti neregulati, modificari ale cutiei toracice, cu dezvoltare dizarmonica si predispozitie la rahitism. Din cauza oxigenarii deficitare copilul are un randament intelectual scazut, performante scolare reduse, este irascibil. Toate aceste simptome trebuie sa-i determine pe parinti sa se prezinte cu copilul la medic.

OPERATIE SIMPLA
Inlaturarea vegetatiilor adenoide este o operatie simpla. In Romania, astfel de interventii se realizeaza in sistem de chirurgie de o zi. Potrivit prof. dr. Sarafoleanu, dupa operatie, "rezultatele sunt spectaculoase. Toate simptomele dispar treptat, copilul se dezvolta normal din toate punctele de vedere. Rezultatele sunt cu atat mai stabile cu cat in urmatorii doi-trei ani dupa interventia chirurgicala copilul beneficiaza de cura heliomarina, efectuata cu grija si in conditiile recomandate de medic".
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copilul adenoide