Numeroase boli - printre care Alzheimer si Parkinson - se extind din cauza poluarii mediului si a alimentatiei dezechilibrate. La sfarsitul lunii iunie, The Observer a publicat un studiu efectuat de doctorul Colin Pritchard, care pune in legatura directa unii factori poluanti cu incidenta bolilor degenerative.
MAGDA MARINCOVICI
Studiul reflecta realitatea din 11 tari - Franta, Anglia, Statele Unite, Australia, Japonia, Canada, Germania, Italia, Olanda, Belgia si Spania - de-a lungul a peste 20 de ani.
CAUZE. Cifrele sunt de-a dreptul spectaculoase. In anii â70, in Anglia si Tara Galilor s-au consemnat 3.000 de decese provocate de dementa.
Aceasta cifra s-a triplat (10.000 de decese) in anii â90, dementa fiind in crestere cu 90% la femei.
In ceea ce priveste boala Parkinson, incidenta s-a majorat cu 50% atat la barbati, cat si la femei.
Potrivit doctorului Pritchard, aceasta explozie a incidentei este cauzata in special de poluarea indusa de noxele din industrie (monooxid de carbon, cianuri, metale), de contaminarea cu pesticide, de deseurile menajere si industriale. "Nu este o singura cauza", reaminteste doctorul Pritchard.
ALIMENTATIE. La capitolul mare "poluare" poate fi inscrisa si alimentatia (bogata in aditivi, dar saraca in antioxidanti).
In Japonia, tara recunoscuta in lume pentru modul sanatos al populatiei de a se hrani, echilibrat si mult diferit comparativ cu tarile occidentale, cifrele privind bolile degenerative sunt mai putin alarmante. Boala Alzheimer reprezinta in Occident principala cauza de dementa si dependenta a varstnicilor de alte persoane. Maladia Parkinson reprezinta a treia boala neurologica in ceea ce priveste incidenta dupa migrene si Alzheimer. Despre poluare se stie ca sunt factori raspunzatori ai declansarii cancerului, explicand ravagiile pe care le face mai ales in tarile industrializate. Studiul doctorului Colin Pritchard aduce din nou in actualitate cei doi factori de aceasta data privind bolile Parkinson si Alzheimer.