x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Portocalele tin la distanta leucemia

Portocalele tin la distanta leucemia

19 Dec 2004   •   00:00

Copiii sub doi ani care mananca portocale sau banane zilnic prezinta un risc de doua ori mai mic de a face leucemie inainte de 14 ani.

MAGDA MARINCOVICI

Un studiu recent efectuat in Statele Unite aduce dovezi ca micutii sub doi ani care primesc zilnic la masa portocale sau banane sunt de doua ori mai protejati de a se imbolnavi de leucemie inainte de a implini 14 ani.

CANCER. Leucemia este forma de cancer cea mai frecventa la copiii mai mici de 15 ani. In Franta se inregistreaza patru cazuri de leucemie infantila la 100.000 de copii. Aceasta forma de cancer afecteaza sangele: globulele albe se inmultesc haotic in maduva osoasa si acest exces deregleaza functionarea unor organe. In acelasi timp, efectele alimentatiei in declansarea leucemiei sunt banuite, dar deocamdata cunoscute partial.

SONDAJ. Acestea sunt principalele motive pentru care doctorul Marilyn I. Kwan de la Universitatea California, Berkeley, din Statele Unite, impreuna cu echipa sa au interogat mamele a 328 de copii diagnosticati cu leucemie si a 328 de micuti sanatosi. Mamele acestor copii au raspuns la intrebari care vizau alimentatia copiilor pana la varsta de doi ani.

Din analizarea raspunsurilor, echipa doctorului Kwan a ajuns la concluzia ca micutii care au fost obisnuiti sa manance portocale sau banane cel putin patru zile din saptamana in primii doi ani de viata sunt foarte bine protejati contra leucemiei. Acesti copii au un risc aproape de doua ori mai redus de a face aceasta boala. Nutritionistii din echipa doctorului Kwan sustin ca se inregistreaza o reducere similara a riscului si in cazul in care copiii beau zilnic suc preparat din banane sau portocale proaspete.

EXPLICATIE. Doctorul Marilyn Kwan este de parere ca portocalele si bananele sunt fructe bogate in vitamine, in special in vitamina C, element care sporeste capacitatea organismului de aparare impotriva bolilor. Pornind de la aceasta observatie, doctorul Kwan a declarat ca doreste sa extinda cercetarile asupra posibilelor efecte pozitive ale legumelor in ceea ce priveste leucemia.

EUROPA. In ultimele trei decenii in Europa se inregistreaza o crestere constanta a cancerului la copii si adolescenti. In schimb, sansele de supravietuire a acestor copii aflati sub tratament sunt mai mari, sustine un amplu studiu realizat in 19 tari europene. Valori mai mari se inregistreaza la leucemii (la copii) si la limfoame (la adolescenti).

CAUZE
Un studiu publicat in revista medicala The Lancet sustine ca, indiferent de varsta, cancerul pediatric este mai frecvent la baieti decat la fete. De asemenea, cifrele indica o rata de supravietuire mai mare a copiilor si adolescentilor tratati de cancer din Vest, decat cei din Est. Leucemiile sunt mai frecvente intre 1 si 4 ani, cancerele sistemului nervos central intre 5 si 9 ani, iar dupa 10 ani limfoamele si tumori ale sistemului osos. Printre cauze sunt incluse catastrofa de la Cernobil din 1986, care ar fi responsabila de cresterea cancerelor tiroidiene pediatrice in Europa de Est. Sunt suspectate pesticidele (in leucemie ori tumori ale creierului), benzenul (in leucemie). Alte ipoteze ivocate sunt greutatea la nastere care ar fi asociata cu un risc mai mare de leucemie, tumori cerebrale.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copii