Deformarea coloanei vertebrale se intalneste frecvent la copii. Printre cauze: greutatea excesiva a ghiozdanului si mobilierul scolar neadaptat dimensiunilor elevilor.
MAGDA MARINCOVICI
Numeroase anchete au stabilit ca greutatea maxima tolerabila a unui ghiozdan trebuie sa reprezinte 10% din greutatea copilului. Frecvent ghiozdanul este mult mai greu, depasind chiar 26% din greutatea corpului copilului. Parintii, dar si cadrele didactice ar trebui sa retina ca micutul are de suferit. Accentuarea starii de oboseala, dureri de spate, deformarea coloanei vertebrale sunt provocate de povara pe care o are de dus zilnic copilul.
LIMITAREA RISCURILOR. Ghiozdanul trebuie sa fie confectionat din materiale usoare, adaptat morfologiei spatelui celui care-l poarta zilnic. In nici un caz latimea lui nu o va depasi pe cea a spatelui. Trebuie ocolit ghiozdanul care si gol fiind este greu pentru un copil. Este indicat ghiozdanul cu rotile, pentru a facilita transportarea lui in cazul cand e greu. Exista ghiozdane cu benzi reflectorizante care ii ajuta pe automobilisti sa localizeze si sa protejeze copilul care iese seara de la ore. Bretelele ghiozdanului trebuie astfel reglate incat sa nu preseze asupra spatelui.
Copiii au tendinta de a umple ghiozdanul si cu obiecte care nu le sunt neaparat necesare. Incercati sa-i explicati copilului atunci cand isi pregateste ghiozdanul pentru a doua zi sa se limiteze strict la ce-i trebuie.
Atentie, insa, ca nu doar ghiozdanul este responsabil de durerile de spate pe care le simte copilul. Medicii pediatri atrag atentia ca durerile de spate in cazul copiilor si adolescentilor sunt provocate si de mobilierele scolare neadecvate. Specialistii spun ca de foarte multe ori mobilierul scolar nu mai corespunde dimensiunilor noilor generatii de elevi, astfel incat sa permita pozitii corecte si modificarea acestora in mod lejer. Evident, nici acasa nu trebuie neglijate dimensiunile mesei de lucru. Este recomandat scaunul reglabil. De asemenea, parintilor le revine misiunea de a-i obisnui pe copii cu activitatea fizica care sa inlocuiasca statul prelungit in pozitii incorecte in fata televizorului sau a calculatorului.
Citește pe Antena3.ro