x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Povestea paharului de vin

Povestea paharului de vin

24 Mai 2004   •   00:00

Francezii au mai putina ateroscleroza. S-au intrebat atunci medicii: nu cumva este vorba si de efectul pozitiv al acelui pahar de vin rosu, obisnuit la masa francezului?

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Si cercetarile au stabilit ca un pahar de vin rosu mai dizolva si el din substantele rele ce se aduna in organism in urma reactiilor de toate tipurile. Un pahar de vin rosu si doar atat fiindca, daca se dau pe gat doua pahare de vin rosu, lucrurile nu mai sunt in regula, deja doza asta poate face rau. Se poate bea la masa si doar o data pe zi un pahar de vin rosu sau un pahar mare de bere (dar nu ditamai halba, ci un tap) sau un paharel mic de tuica sau whisky. Deci, alcoolul in cantitati mici, inainte de una dinTRE mesele zilei, detoxifica si el organismul, asa spune profesorul Mircea Cinteza, seful Clinicii de medicina interna si cardiologie 1 de la Spitalul Universitar.

Clasamentul utilitatii pentru aparatul cardio-vascular a alcoolului in cantitati mici este urmatorul: vin rosu - vin alb - bere - alcool tarie. Bineinteles ca e vorba doar de cantitatea mentionata mai sus, tot ce depaseste aceasta limita se transforma in element nociv. Si trebuie tinut cont de faptul ca aceasta indicatie cade daca omul are alte afectiuni ce interzic alcoolul, spre pilda, hepatite cronice, ciroze, in care cazuri se instituie un embargou sever la orice picatura de alcool. Nici un pic de cafea nu face rau aparatului cardio-vascular, iuteste putin ritmul inimii, dar cardiologii accepta ca omul sa bea 1-2 cesti mici de cafea pe zi. Si asta pentru a nu-i taia omului toate placerile. Pentru ca la hrana trebuie sa se schimbe net macazul pentru a preintampina ateroscleroza, cat mai multe legume si fructe, de preferinta crude. In cantitatea preponderenta de legume si fructe se poate rataci si o bucata de carne si un cub mic de unt.

Profesorul Mircea Cinteza se refera si la acea senzatie de nesatul simtita de cel care mananca mai multe legume si fructe si mai putine grasimi animale. E o senzatie de nesaturare care dureaza insa doar 10-15 minute, dupa care ea dispare si se instapaneste totusi senzatia de satietate. Ba mai mult, se poate aplica si alta tactica: nu consumi totul din farfurie, mai lasi doua bucatele de carne insotite de legume, pe care le mananci dupa o pauza de 20-25 de minute.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă