x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Praf de Frisca Darling

Praf de Frisca Darling

de Magda Marincovici    |    08 Dec 2006   •   00:00
Praf de Frisca Darling

Producatorul e cinstit pana la un punct.El spune ca in plic e un praf. Acum incepe minciuna. Caci nu-i un praf de frisca, ci un praf in ochi.

CE MANCAM, CE BEM
Producatorul e cinstit, dar pana la un punct. El spune ca in plic e un praf. Acum incepe minciuna. Caci nu-i un praf de frisca, ci un praf in ochi. Pur si simplu pentru ca frisca se face din lapte si nu din E-uri.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, studiaza si ne traduce ingredientele folosite de producator. Si aflam ca a pus zahar (diglucidul zaharoza), sirop de glucoza, grasimi vegetale hidrogenate (de tip margarine), emulgatori (E 471 - mono si digliceride ale acizilor grasi, E 472a - esteri ai acidului acetic cu mono si digliceride), proteine din lapte, stabilizator: E 340 - fosfat monopotasic, unul dintre cele noua feluri de amidon modificat din porumb (E 1440, E 1412, E 1413, E 1414, E 1420, E 1422, E 1440, E 1442, E 1450), gelatina (proteina colagenica de origine animala), aroma de vanilie, acidifiant: E 330 - acid citric.

Profesorul Gheorghe Mencinocopschi spune ca "avand in vedere compozitia produsului, acesta nu este in nici un caz praf de frisca, cunoscandu-se faptul ca frisca autentica se obtine din grasimea laptelui fermentata sau nu cu microflora specifica (frisca dulce si frisca maturata)".

DIABETICI. O atentie speciala trebuie sa aiba consumatorii suferinzi de diabet. Profesorul Mencinicopschi avertizeaza ca "produsul este foarte bogat in glucide cu index glicemic inalt, stresante pentru pancreasul endocrin, in grasimi vegetale hidrogenate, demonstrat fiind ca acestea sunt periculoase pentru sanatate. De asemenea, aditivii alimentari adaugati pentru a mima gustul, aroma, textura produsului natural de origine animala, in acest caz frisca, sunt elemente care pun in pericol sanatatea consumatorilor.

CONCLUZIE. Specialistul nostru subliniaza ca ne aflam in fata unui produs care nu are nici o legatura cu frisca autentica. Si acesta este argumentul principal care face ca produsul sa nu fie recomandat persoanelor suferinde de diabet, supraponderale, de obezitate, de boli cardiovasculare, varstnicilor si copiilor.

VA ASTEPTAM SUGESTIILE
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon: 021.318.20.37; 021.318.20.43. sau pe e-mail sanatate@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca specialistului nostru, profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Instititutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta eticheta acestuia.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă frisca