O alta legenda falsa care circula in randul populatei este aceea ca, daca ai arsuri, inseamna ca suferi de ulcer. Profesor doctor Alexandru Oproiu spune ca durerea e semn de ulcer, arsurile sunt semnale ca isi face de cap refluxul gastro-esofagian.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Pirozismul sau arsurile, cum le numeste omul obisnuit, sunt cele mai semnificative semne de reflux gastro-esofagian, adica demersul inapoi al continutului din stomac, care apuca drumul invers prin esofag, ajungand chiar in cavitatea bucala. Printre simptomele refluxului-esofagian se afla aceasta regurgitare, adica refularea alimentelor din stomac pana in gura, in cavitatea bucala vin pe ruta inversa atat alimente, cat si un lichid ca otetul. De altfel, gura se umple si de saliva, cand apare acid in esofag se declanseaza si o productie mai mare de saliva, care este alcalina.
Alt semn de reflux esofagian este eructatia sau ragaiala, cum ii spune romanul. Eructatia este o eliminare de aer, dar si de suc gastric. Alte simptome sunt durerile in torace, se mimeaza durerea cardiaca, cand, de fapt, este vorba de reflux gastro-esofagian. Se intampla ca refluxul sa fie inghitit, si in aceasta situatie apare o tuse iritativa. Cea mai periculoasa complicatie este inlocuirea mucoasei de tip esofagian compusa din mai multe straturi cu o mucoasa de tip intestinal (cu un singur rand de celule) si asta datorita agresiunii acidului din reflux. Medicina numeste aceasta modificare a mucoasei in esofag ca "esofag Barett", existand pericolul ca, in timp, sa apara cancerul de esofag. Alta consecinta este aparitia unor cicatrice pe esofag daca refluxul acid este de lunga durata. Aceste cicatrice ingusteaza si chiar astupa esofagul, si alimentele nu mai au drum liber. Acidul din reflux produce si inflamatii pe esofag.Citește pe Antena3.ro