x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pregatiti-va pielea pentru iarna!

Pregatiti-va pielea pentru iarna!

18 Noi 2004   •   00:00

Iarna nu este deloc blanda cu pielea noastra. De aceea trebuie sa ne protejam de frig, umezeala, vant cu ajutorul cremelor hidratante si bogate in vitamine.

STELUTA INDREI

Exact ce se petrece cu frunzele o data cu venirea sezonului rece se intampla si cu pielea noastra. Temperatura scazuta, gerul, vantul si ploaia, la care se adauga si alti factori cum ar fi radiatoarele, sobele, aerul conditionat, usuca si irita pielea sensibila. Desi este o bariera de protectie impotriva factorilor agresori din mediul extern, pielea are nevoie de o ingrijire suplimentara, care consta in aplicarea unor creme hidratante, mai ales a celor pe baza de fructe, cu un continut bogat in vitamine, recomanda dr. Carmen Curea, medic primar dermatolog la Spitalul "Colentina". Parul trebuie ferit de frig si de umezeala cu ajutorul caciulilor. In plus, este bine sa utilizam balsamul dupa fiecare spalare, tratamentele revitalizante si nutritive pentru par, lacurile si spumele protectoare.

AFECTIUNI. In sezonul rece, anumite afectiuni ale pielii precum acneea, alergia la frig (urticarie), dermatita seboreica, acneea rozacee, cuperoza sunt agravate. Variatiile de temperatura accentueaza manifestarile acestor boli. Potrivit medicului Carmen Curea, mai exista asa-numita patologie afrigore, adica boli de piele provocate de frig. Cea mai frecventa este pernioza, specifica vanzatorilor ambulanti sau altor persoane care stau foarte mult timp in frig, vant si ploaie. Psoriazisul, lupusul si in general bolile tratate cu fototerapie se agraveaza in sezonul rece.

TENUL. Pentru a imbunatati toleranta la frig a tenului este bine sa folosim creme nutritive, mai bogate in substante active, in loc de lotiuni. De asemenea, in sezonul rece sunt contraindicate tratamentele care determina uscaciunea tenului. Exfolierea pielii pe timpul iernii trebuie facuta cu multa delicatete si trebuie urmata imediat de rehidratare. Chiar daca afara este frig, nu scapam de cosmarul razelor ultraviolete. De aceea nu trebuie sa uitam produsele fotoprotectoare. Extrem de sensibile sunt si buzele, ele avand nevoie ca inainte de aplicarea rujului sa folosim un balsam hidratant. Rujul pe care il utilizam iarna trebuie sa fie hidratant si bogat in ingredienti activi. Pielea extrem de fina din zona ochilor poate fi afectata in mod special de vremea rece, mai ales atunci cand viscolul sau soarele iernii ne fac sa mijim ochii. Imbatranirea prematura a acestei zone si accentuarea ridurilor existente pot fi insa prevenite daca folosim un produs specific superhidratant.

MAINILE. Nu numai pielea fetei are nevoie de protectie si ajutor impotriva iernii, ci si pielea mainilor. O ingrijire intensiva a acestora, cu o crema de calitate, le va proteja de iritare si deshidratare si le va pastra moi si catifelate. Daca pielea este prea uscata, putem folosi seara, inainte de culcare, un produs de exfoliere. Dupa indepartarea exfoliantului, aplicam o crema de maini intr-un strat mai gros si uniform, apoi punem o pereche de manusi de bumbac, iar dimineata vom avea niste maini catifelate si moi.

SEZONUL PEELING-ULUI
Daca privim jumatatea plina a paharului, iarna este prietenul celor care vor sa-si faca un peeling eficient sau un tratament cu lumina intensa pulsata. Medicul Carmen Curea spune ca "in noiembrie incepe sezonul peeling-urilor. Iarna se poate proceda la tratamentele mai dure, dar mai eficiente, pentru ca, lumina soarelui fiind redusa, nu mai exista riscul aparitiei petelor pe fata. Recomand ca in perioada noiembrie-februarie, persoanele cu acnee, cuperoza, telangiectazii (leziuni vasculare) sa recurga la tratamentele cu lumina intensa pulsata sau peeling pentru eliminarea petelor de pe fata, indepartarea eficienta a celulelor moarte, improspatarea tenului".
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă pielea