x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei PREMIERĂ - Chirurgie miniinvazivă

PREMIERĂ - Chirurgie miniinvazivă

de Oana Antonescu    |    08 Oct 2008   •   00:00
PREMIERĂ  -  Chirurgie miniinvazivă

În premieră, femeile care suferă de prolaps uterin şi incontinenţă urinară de efort pot fi tratate în România printr-o intervenţie chirurgicală mai simplă şi mai avantajoasă decât cea clasică. Noua procedură a fost brevetată de un grup de experţi din Germania şi Australia.



În premieră, femeile care suferă de prolaps uterin şi incontinenţă urinară de efort pot fi tratate în România printr-o intervenţie chirurgicală mai simplă şi mai avantajoasă decât cea clasică. Noua procedură a fost brevetată de un grup de experţi din Germania şi Australia.

Prolapsul uterin, ce se caracterizează prin coborârea uterului şi a vezicii urinare în vagin, este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ginecologice. Ea apare în special la femeile care au născut pe cale naturală, fiindcă naşterea slăbeşte musculatura şi ţesuturile conjunctive ale perineului. Statisticile arată că până la 25% dintre femeile care au trecut printr-o sarcină suferă de o formă mai uşoară sau mai severă de prolaps uterin. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, o formă uşoară de prolaps se poate agrava, iar simptomele devin din ce în ce mai supărătoare. Apar incontinenţa urinară de efort, senzaţia de urinare frecventă, durerile abdominale şi de spate, iar viaţa sexuală este şi ea afectată.

ALTERNATIVĂ

"Restaurarea anatomiei organelor afectate duce la restabilirea funcţiei lor. Intervenţia chirurgicală clasică presupune uneori extirparea unei părţi a uterului sau a peretelui vaginal. O alternativă la această procedură a fost propusă recent de Grupul de la Aachen, un grup internaţional de experţi care a brevetat un nou sistem de fixare a ţesuturilor.

Tehnica este mai puţin invazivă decât chirurgia clasică şi face posibilă conservarea uterului şi a peretelui vaginal", declară conf. dr Petre Brătilă, directorul medical al Spitalului Euroclinic, unde s-au efectuat, în premieră, trei intervenţii de acest tip şi sunt programate alte patru. Profesorul Peter Petros, din Australia, unul dintre liderii Grupului de la Aachen, a creat fire speciale (bandelete) care au la capete ancore ce permit fixarea organelor de pereţii bazinului. Bandeletele se introduc prin incizii foarte mici, iar întreaga procedură durează între 10 şi 60 de minute. "Este cea mai nouă procedură, ea se efectuează deocamdată în foarte puţine ţări din lume. Restaurarea anatomică este de peste 90%, iar simptomele se reduc cu peste 80% folosind această metodă", precizează conf. dr Petre Brătilă.

Procedura costă aproximativ 1.000 de euro, dar CASMB asigură între 30% şi 50% din preţul acesteia.

"Este cea mai nouă procedură, ea se efectuează deocamdată în foarte puţine ţări din lume. Restaurarea anatomică este de peste 90%, iar simptomele se reduc cu peste 80% folosind această metodă"

conf. dr Petre Brătilă

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă