Este un fel de conservant universal, natural, bazat pe o substanta care poate sa distruga bacteriile ce altereaza o serie intreaga de alimente, cum ar fi carnea, pestele, ouale sau produsele lactate. Substanta care poate face minuni pentru 'viata' acestor alimente este bisina, si este capabila sa conserve alimentele in mod natural pe perioade de pana la cativa ani.
Descoperirea cercetatorilor americani de la Universitatea Minnesota ar putea revolutiona nu numai modul in care conservam alimentele, ci si modul in care obisnuim sa ne facem cumparaturile, proviziile, iar, pe de alta parte, ar spori si gradul de siguranta alimentara. Nu in ultimul rand, ne-ar putea ajuta sa nu mai facem risipa de hrana aruncand 'supraproductia' de alimente care, 'zacand' in rafturile magazinelor, se altereaza. Anual se arunca zeci si chiar sute de milioane de tone de alimente alterate din orice tara.
Bisina se gaseste in unele tipuri de bacterii 'bune', benefice organismului si unor procese ce se desfasoara in el. Bisina previne cresterea si dezvoltarea unor bacterii ucigase, cum ar fi E-coli (Escherichia coli), salmonella sau listeria. Bisina ar putea extinde 'viata' unei varietati intregi de alimente pe care le consumam zilnic si care au termen de valabilitate strict. Aceste alimente constituie de obicei hrana noastra proaspata, cum ar fi fructele de mare, carnea si pestele proaspat, ouale, anumite tipuri de produse lactate, dar la fel de bine poate fi vorba si despre produsele imbuteliate, conservate, care in nici un caz nu mai pot fi consumate dupa expirarea termenului de garantie, acestea putand pune chiar in pericol de moarte organismul uman. In unele cazuri, datorita acestui conservant, alimentele ar putea fi pastrate cativa ani chiar fara sa fie tinute in frigider.
Profesorul Dan O’Sullivan, un specialist microbiolog irlandez care lucreaza la Universitatea Minnesota, a decoperit bisina din intamplare, studiind o cultura de bacterii care traiesc in intestinul uman. Bisina nu poate conserva insa fructele si vegetalele in general, care se descompun altfel decat alimentele de origine animala.
Bisina se inrudeste din punct de vedere chimic cu nisina, care este folosita deja la conservarea branzeturilor procesate. Cercetatorii cauta acum parteneriate cu producatorii de hrana, pentru a pune in aplicare inventia lor. Asa ca, in curand, am putea cumpara un sandvis cu valabilitate chiar si de 12 luni.