x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Primul ajutor: Telemedicină în zbor

Primul ajutor: Telemedicină în zbor

de Magda Marincovici    |    23 Feb 2009   •   00:00
Primul ajutor: Telemedicină în zbor

Anual, două miliarde de pasageri care zboară cu avionul pe distanţe mari, la înălţimi de peste 10.000 de metri, se confruntă cu lipsa de oxigen, efectele razelor cosmice, flebite şi cu alte necazuri de sănătate.



Subiectul este "tratat" într-un amplu articol publicat recent în Le Figaro. Articolul precizează că avioanele Air France sunt dotate cu defibrilator cardiac, aparat pentru măsurarea nivelului de oxigen în sânge, trusă medicală de urgenţă şi poate conta, în 9 din 10 zbo­ruri, pe prezenţa printre pasageri a unui medic.

Lufthansa a experimentat deja teletransmiterea prin satelit în timp real a electrocardiogramei unui pacient, aflat la bordul unui avion în zbor. În următorii cinci ani, sistemul se va generaliza în toate companiile, susţine doctorul Jannieres din cadrul Serviciului de ajutor medical în cazurile de urgenţă din Paris.

Pentru pasagerii cu dureri toracice acute, simptom al unui posibil infarct miocardic, acest gen de medicină la bordul avionului este esenţial. Se ştie că zboru­rile la distanţe şi înălţimi mari presupun şi multe riscuri. Poate cea mai importantă este presiunea aerului care este mai mare comparativ cu cea de la sol, materializată prin simptome asemănătoare răului de înălţime.

Presiunea arterială scade adesea la 95 cu 60 mm coloană de mercur. Or numeroşi pasageri cu pro­bleme cardiace, cu insuficienţe pulmona­re, anemici sunt în pericol de hipoxie: stare patologică constând în scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi.

Un studiu din 2007 arată că la 18% dintre pasagerii suferinzi de bronhopneumonie obstructivă cronică se înregistrează o deteriorare a stării de sănătate în timpul zborului. Aerospace Medical Association recomandă acestor pasageri ca, înainte de a se îmbarca, să facă un test numit hipoxie la sol, tocmai pentru a detecta vulnerabilitatea în timpul zborului. Pentru această categorie de pasageri, British Thoracic Society mai indică o suplimentare a oxigenului.  

De asemenea, în timpul zborului suntem expuşi razelor cosmice. În acest sens, Autoritatea Europeană a Avia­ţiei, dar şi Administraţia Federală Americană a Aviaţiei au emis avertismente prin buletine periodice privitor la pericolul razelor solare emise în timpul erupţiilor.

Primele excluse de la zboruri la peste 15.000 de metri altitudine sunt femeile însărcinate. Iar stewardesele însărcinate vor fi repartizatre doar pe curse scurte, la altitudini joase. În privinţa incidentelor legate de sănătatea pasagerilor ce au avut loc în zbor, articolul susţine că sunt cifre care diferă de la o companie la alta.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă