x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Primul elicopter cu cabină de terapie intensivă

Primul elicopter cu cabină de terapie intensivă

de Magda Marincovici    |    15 Dec 2011   •   21:00
Primul elicopter cu cabină de terapie intensivă

Primul elicopter EC 135 achizitionat de Ministerul Sanatatii, destinat misi­u­nilor de salvare efectuate de SMURD, va intra in exploatare la inceputul anului viitor. Este prima livrare dintr-un contract-cadru cu Societatea Eurocopter Romania, care prevede achizitionarea a sase elicoptere de catre Ministerul Sanatatii, a subliniat Jean-Louis Mascle, director general al companiei, componenta a gigantului industrial EADS.

Elicopterul EC 135 este echipat cu doua motoare si poate atinge o viteza de pana la 254 km/h, pe o distanta medie de aproximativ 635 km. Doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca elicopterul are o cabina medicala modulara care poate fi comparata cu o sala de ATI, deoarece este dotata cu ventilatoare, stimulatoare cardiace, injectomate etc. de ultima generatie. Cabina poate fi detasata in maximum 30 de minute si montata pe un alt elicopter.

Din punct de vedere al cazurilor de urgenta, acest tip de elicopter este mult mai eficient decat un spital desfiintat, deoarece este destinat cazurilor grave, intubate, la limita dintre viata si moarte, din zone geografie greu accesibile.

Elicopterul a fost livrat in doar cinci luni dupa semnarea contractului si a costat 26,3 milioane de lei, din care 22 de mili­oane de lei reprezinta contributia de la bugetul de stat, restul sumei fiind din venituri proprii/accize, a precizat mi­nistrul Sanatatii, Ladislau Ritli.

'Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor au reusit sa formeze o echipa sudata, care sprijina sistemul integrat de urgenta, ce permite azi salvarea unor vieti aflate in zone greu accesibile. Putem vorbi de aproximativ 500 de misiuni aviatice de salvare pe an, adica aproape 800 de ore de zbor. Speranta de supravietuire a bolna­vilor in stare grava a crescut cu aproape 20% utilizand aparate de zbor medicalizate', precizeaza dr Raed Arafat. Pana in 2014 vor mai fi deschise zone pentru interventia elicopterelor medicalizate ale Ministerului Sanatatii in Craiova, pentru zona Olteniei, Constanta-Delta, regiunea Nord-Vest si Galati.

'Sistemul de urgenta va ramane public. Sigur va fi afla', a precizat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, prezent la predarea primului elicopter SMURD pentru cazurile grave din zone izolate achizitionat de MS.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei