x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Produsele apicole dau de cap stresului

Produsele apicole dau de cap stresului

13 Mai 2004   •   00:00

Medicamentele apiterapice au efecte benefice in tratarea unor tulburari ale tiroidei, pancreasului, ovarelor sau ale glandei suprarenale. De asemenea, apiterapia contribuie si la combaterea stresului care zi de zi afecteaza viata oamenilor.

STELUTA INDREI

In cazul afectiunilor endocrine, produsele stupului se asociaza cu medicina alopata si alte terapii complementare. „Sistemul neuroendocrin este sistemul reglator general al intregului organism. In patologia neuroendocrina, produsele apicole au functie de medicament si aliment", explica medicul primar endocrinolog Constantin Neacsu de la Centrul Roman de Apiterapie.

EFICIENTA. Produsele stupului utilizate in practica medicala pentru tratarea tulburarilor glandelor endocrine si-au dovedit eficienta ca adjuvant si aliment. Mierea este utilizata mai mult ca aliment, polenul - aliment si medicament, laptisorul de matca - medicament, veninul de albine - medicament. Produsele apicole se adreseaza in special disfunctiilor endocrine, efectul reglator al apiterapiei fiind major pe acest segment.

GLANDE ENDOCRINE. In tulburarile tiroidei, ale ovarului, pancreasului, ale glandei suprarenale, „efectul apiterapiei este cert in asociere cu alti factori farmacologici (acupunctura, homeopatie, presopunctura)", sustine dr. Constantin Neacsu. Apiterapia are efecte benefice in hipotiroidie sau hipertiroidie. Pentru hipertiroidie se utilizeaza tinctura de propolis, produse cu calciu si magneziu de tip melcalcin si apimal, dar si terapia specifica alopata. Tranzitul intestinal este corectat cu ajutorul produselor pe baza de propolis, melcalcin, apimal. Laptisorul de matca, factor activ biologic, se utilizeaza cu prudenta. El este indicat cand tulburarile glandelor se refera la deficienta hormonilor secretati (hipotiroidie, hipofunctie gonadica s.a.).

Stresul cotidian si spasmofilia

Medicul Constantin Neacsu afirma ca „starea de disconfort cauzata de boala nu mai poate fi rezolvata doar printr-o singura terapie, in conditiile actuale, in care dinamica omului modern este caracterizata de stres permanent - psihologic si somatic". De aceea este necesara asocierea terapiilor traditionale cu medicina alopata. Spasmofilia este un sindrom cauzat de disfunctia tiroidei si de modificari metabolice. „Acest sindrom este de tip neuroendocrin metabolic." Numai aplicarea tratamentului clasic (substante minerale, calciu, magneziu) nu are efect. Astfel este necesara apiterapia, care contribuie la tratament cu efectul sau energetic si metabolic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă