x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Protejati meniscul!

Protejati meniscul!

07 Dec 2004   •   00:00

Li se intampla unor oameni sa li se blocheze un genunchi, iar medicii spun ca s-a rupt meniscul. Este total gresit ca suferindul insusi sau vreun medic sa incerce fortarea genunchiului blocat. Doctor Rodica Marinescu, medic primar ortoped la Clinica de Ortopedie a Spitalului Colentina, explica medicina genunchiului, una dintre cele mai complexe articulatii.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cand se incearca cu forta desdoirea genunchiului blocat, risti sa mai faci o ruptura la menisc, o ruptura transversala, si aceasta trauma ulterioara nu-i mai permite medicului sa coasa prin artroscopie ruptura initiala, care permitea sa fie carpita fara scoaterea meniscului.

A trecut moda scoaterii meniscului cu "hei-rupul". Cercetarile au demonstrat ca un genunchi ramas fara menisc dupa o operatie pripita va suferi mai des de artroza. Operatiile cu artroscopul, prin mici incizii, asigura o vizualizare a intregului genunchi, chiar in zona posterioara mai ascunsa. Ortopedul care opereaza artroscopic poate taia cat mai putin din menisc, numai acea portiune cu ruptura. Artroscopic se poate chiar coase zona rupta de menisc fara nici o decupare. Genunchiul este articulatia cea mai des traumatizata, fiind putin acoperita de masa musculara. Genunchiul e dotat si cu ligamente si structuri ce-i limiteaza mobilitatea. Cand ligamentele sunt afectate, apare instabilitatea genunchiului. Orice interventie asupra genunchiului trebuie urmata de un intens program de recuperare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă