x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Proteze de aur-platina

Proteze de aur-platina

21 Mar 2005   •   00:00

  • de Dr. ANDREAS BUZOIU
  • LA STOMATOLOG
  • Coroana metalo-ceramica este folosita cel mai frecvent pentru restaurari in protetica fixa, desi combinarea celor doua metale impune cerinte aditionale in ceea ce priveste proprietatile lor fizice.
    Ceramica se foloseste pentru realizarea restaurarilor fizionomice, fiind cel mai biotolerabil si fizionomic material stomatologic. Ea poate fi folosita fara suport metalic, dar si cu suport metalic.

    Tipuri de aliaje dentare


    Tipul I (A sau moale) Aceste aliaje contin 80% aur, 10% argint si 5% cupru. Sunt relativ maleabile, dar nu pot fi tratate termic.

    Tipul II (B sau mediu)
    Aceste aliaje contin 78% aur, 15% argint si 10% cupru, 1% platina, 4% paladiu.

    Tipul III (C sau dur)
    Contin 78% aur, 26% argint, 11% cupru, 3% platina. Racirea metalului dupa turnare il va face maleabil, tratamentul termic va reintari aliajul turnat. Sunt ideale pentru coroane si punti sau cand este necesara o sectiune subtire de metal pentru protejarea structurii dentare subiacente.

    Tipul IV (D sau extradur)
    Aceste aliaje contin 75% aur, 20% argint, 16% cupru, 4% platina. Sunt utilizate in principal la realizarea puntilor dentare.

    Avantajele aliajelor de aur

    Aliajele dentare cu aur rezista la oxidare si nu sunt atacate de acizi, fiind foarte valoroase in mediul bucal "ostil", prin pasivitatea lor. Aliajele de aur-platina-paladiu sunt cele mai acceptabile din punct de vedere clinic, tolerabilitatea cu tesuturile dentare fiind maxima. Reactiile clinice de suprafata sunt minime, iar toxicitatea aliajelor de aur este egala cu zero.

    Din punct de vedere fizic, aliajele de aur au o duritate crescuta, factorul de uzura al aurului fiind asemanator cu cel al dintelui natural. Tehnicile de turnare moderne au ca rezultat o adaptare foarte buna, iar densitatea aurului permite folosirea lui in sectiune subtire pentru a proteja structura dentara restanta. Aurul este un metal nobil ce nu se corodeaza, fiind foarte rezistent la formarea placii si foarte bine tolerat de tesuturi. Aurul este usor de turnat si, intrucat aditia la metale nenobile precum iridiu si staniu poate fi controlata atent, productia de oxizi nu este necesara.

    Oxizii de staniu si iridiu difuzeaza in ceramica la nivelul interfetei, aducand metalul in contact atomic cu ceramica. In majoritatea situatiilor clinice, aliajele de aur-paladiu au o rezistenta foarte ridicata la temperaturi de topire mai mari si, de aceea, un risc redus de fluaj al metalului la ardere. Poseda, de asemenea, proprietati mecanice bune.

    In concluzie, aliajele de aur au fost alese pentru realizarea puntilor si coroanelor in combinatie cu ceramica, deoarece au proprietati fizice si chimice deosebite, prezinta o biocompatibilitate extraordinara, o maleabilitate facila si o foarte buna compatibilitate cu ceramica.

    Dezavantajele aliajelor de aur

    Datorita continutului crescut de metale nobile, aceste aliaje au un cost ridicat, el reflectandu-se in pretul produsului finit, si anume coroana sau puntea dentara.

    Totusi, datorita longevitatii, aceasta combinatie de aur si ceramica merita efortul financiar, deoarece rezultatele clinice sunt deosebite, timpul demonstrand rezistenta si calitatea acestor lucrari in comparatie cu alte piese protetice.

    STIRI
    HANDICAP. Persoanele care prezinta un handicap psihic au acces mai greu la serviciile stomatologice, este concluzia unui studiu realizat in Franta. Persoanele handicapate isi exprima mult mai greu nevoile de ingrijire medicala. Dintr-un lot de 103 persoane cu handicap, 67% au cerut consultatia din cauza durerii acute de dinti, 26% aveau un abces dentar, iar 7% din subiecti aveau o alta boala dentara. Pacientii n-au stiut sa spuna decat ca au o durere in zona buco-dentara, iar adevaratul diagnostic le-a fost pus abia dupa ce au fost anesteziati. Stomatologul face evaluarea, de cele mai multe ori, in cazul acestor pacienti in functie de datele comunicate de persoanele normale din anturajul lor.

    COPII. Inainte de aparitia primilor dinti la copii, parintii trebuie sa le stearga acestora gingiile cu un tampon umed. In acest mod, dintii se vor putea dezvolta intr-un mediu curat, iar prin masarea gingiilor se vor reduce durerile copiilor legate de cresterea dintilor. In jurul varstei de un an se incepe periajul dintilor la micuti. Pana la sase ani, ei trebuie ajutati sa se spele pe dinti. Parintii vor folosi periute cu peri neaspri si o cantitate cat un bob de mazare de pasta de dinti, deoarece copiii au tendinta de a o inghiti.

    PELICULA PROTECTOARE. Riscul aparitiei cariilor la adolescenti este din ce in ce mai crescut. Specialistii au constatat ca in santurile molarilor se dezvolta cel mai des cariile, iar daca aceste santuri sunt astupate cu o pelicula subtire dintr-un material sintetic protector, este posibila prevenirea cariei. Pentru ca tratamentul sa dea rezultate, operatia de acoperire trebuie facuta inca de la aparitia molarilor.

    FLAGEL. Aproape toti romanii sufera din pricina cariilor dentare. Intre 95% si 99% din populatia tarii noastre sufera, mai devreme sau mai tarziu, din cauza cariilor dentare sau a afectiunilor gingiilor si a tesuturilor de sustinere a dintilor, a declarat dr. Voicu David, presedintele Asociatiei Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din Romania. Incidenta crescuta este cauzata de numarul mare si diferit de microbi, spun specialistii. Microbii combinati, igiena proasta si lipsa unui control stomatologic anual pot duce la aparitia mai multor afectiuni dentare simultan.

    SALVIA. Planta laudata si pretuita mult de inaintasii nostri, salvia este eficienta in calmarea durerilor de dinti, in gingivite si abcese dentare. Actiunea sa vindecatoare se datoreaza continutului ridicat in uleiuri volatile care au un efect antiinfectios, numele sau venind din latinescul "salvare" (a vindeca). Se face gargara, se clateste gura sau se aplica tampoane de vata imbibate in infuzie. Infuzia de salvie intareste si radacina dintilor care se misca.

    ANTICARIE. Branza este un aliment care ne protejeaza impotriva cariilor. Fluxul salivei se mareste atunci cand mancam branza si astfel se elimina bacteriile din cavitatea bucala. Branza si laptele contin calciu, fosfor si cazeina, o proteina care previne demineralizarea. De aceea este indicat ca, inainte de a ne ridica de la masa, sa mancam o felie de branza, care neutralizeaza acizii produsi de alimentele bogate in glucide consumate inainte. De asemenea, lactoza (glucid caracteristic al laptelui) este mai putin periculoasa in ceea ce priveste aparitia cariilor decat alte zaharuri.
    ×
    Subiecte în articol: dentare