x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Psihologie - De la anul, promit sa ma fac cuminte

Psihologie - De la anul, promit sa ma fac cuminte

de Georgeta Licsandru    |    29 Dec 2006   •   00:00
Psihologie  -  De la anul, promit sa ma fac cuminte

e la 1 ianuarie renunt la fumat si la dulciuri, slabesc 2-3 kilograme, imi schimb garderoba, imi caut un nou job, o sa am mai multi bani…

La cumpana dintre ani incercam sa scapam de vicii. De la 1 ianuarie renunt la fumat si la dulciuri, slabesc 2-3 kilograme, imi schimb garderoba, imi caut un nou job, o sa am mai multi bani… Iata numai cateva dorinte care se regasesc pe "lista de prioritati" a fiecaruia dintre noi pentru noul an.

Multe persoane isi doresc ca sosirea noului an sa fie inceputul unei noi vieti. De aceea, exista obiceiul ca, in noaptea dintre ani, sa ne punem in gand o dorinta care devine obsesia urmatoarelor 12 luni. Psihologii americani au gasit cateva explicatii pentru dorinta de schimbare a stilului de viata o data cu trecerea intr-un nou an. In primul rand este un fel de ritual: noaptea de Revelion inseamna "ingroparea" anului trecut si nasterea celui nou. Si atunci, de ce sa nu sarbatorim "ingroparea" vechii personalitati si nasterea uneia noi - cu alte obiceiuri, cu alte nazuinte si un alt mod de viata? Pe de alta parte, potrivit psihologilor, dorinta de schimbare la fiecare inceput de an este caracteristica persoanelor slab motivate. Majoritatea studiilor au aratat ca multi renunta la indeplinirea scopului propus dupa numai cateva saptamani sau imediat ce intalnesc o piedica. Astfel, mai mult de jumatate dintre cei care se inscriu la o sala de fitness la inceput de ianuarie renunta dupa o luna, o luna si jumatate. Ca sa nu mai vorbim despre curele de slabire, care de multe ori sunt abandonate dupa nici doua saptamani.

REUSITA. Psihologul Ed Diener, de la Universitatea Illinois (SUA), arata ca, pentru a avea sanse de reusita, e bine sa alcatuiti o lista cu ceea ce va doriti in anul care urmeaza. Pentru a putea fi implinite, dorintele trebuie sa depinda in cea mai mare masura de propria persoana, si nu de sot, sef, copil sau prieteni. De asemenea, trebuie sa tineti seama de resursele de care dispuneti: cat timp liber aveti pentru a merge la sala, cati bani sunteti dispusi sa cheltuiti pentru schimbarea garderobei, cat timp veti acorda unui nou job si care este rezultatul pe care il asteptati. Altfel, o dorinta greu de realizat provoaca frustrare, nemultumire profunda fata de sine. Daca renuntarea la dulciuri este un scop relativ usor de atins, nu acelasi lucru poate fi spus despre un nou serviciu sau a castiga mai multi bani, chiar si in dauna vietii personale. Fiti realisti si tineti seama ca o zi nu are decat 24 de ore si fiecare om are dreptul la odihna si la putin rasfat din cand in cand.

DIVORTUL. "Dupa 1 ianuarie divortez!", isi propun unii. Pentru acestia, un nou inceput presupune despartirea de persoana iubita. Sfatul psihologilor in acest caz: inainte de a-i inchide usa o data cu trecerea in noul an, ganditi-va bine! Trebuie sa fiti siguri ca ruperea acestei relatii este ceea ce va trebuie si ca nu este vorba despre o hotarare luata sub impulsul momentului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă