x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Psihoterapie prin telefon, consultaţii de tip fast-food

Psihoterapie prin telefon, consultaţii de tip fast-food

de Steluta Indrei    |    18 Feb 2012   •   21:00
Psihoterapie prin telefon, consultaţii de tip fast-food

Psihoterapia tine pasul cu progresele enorme in domeniul IT. In epoca in care totul se rezolva online sau la telefon, iata ca si terapia sufletului si mintii se poate face la distanta. Nu mai este neaparat nevoie sa ne deplasam la un cabinet, ci putem consulta oricand un psiholog sau un psihoterapeut prin telefon sau prin internet. Numerosi specialisti sunt disponibili 24 de ore din 24 fie pentru o singura sedinta, fie pentru terapie de durata. Fenomenul ia amploare mai ales pe internet. Cu un singur clic putem accesa numeroase site-uri care propun sedinte de psihoterapie online sau prin telefon. Apar insa unele semne de intrebare. Sunt aceste 'consultatii fast-food' intr-adevar eficiente? Cine se afla la capatul celalalt al conexiunii la internet sau la receptorul telefonului? Aceste probleme sunt dezbatute pe larg intr-un articol publicat recent pe site-ul publicatiei franceze marieclaire.fr.

Foarte cunoscute in Statele Unite, consultatiile psihologice prin telefon au succes si in Europa, inclusiv in tara noastra. Potrivit unor statistici online, cele mai frecvente probleme pentru care oamenii consulta un psiholog prin telefon sau prin internet sunt starile depresive, violenta conjugala, pro­bleme legate de viata de cuplu, maternitate, copilarie, pierderea unei persoane apropiate.

Cum se procedeaza: un simplu apel telefonic catre psiholog pentru o singura sedinta sau o serie de consultatii. Atentie! Consultatia nu e gratuita. Apelul presupune o taxa suplimentara, ceea ce reprezinta onorariul psihologului. Pentru a gasi un psiholog care ofera consultatii prin telefon este suficient sa dati o cautare pe internet. Unii specialisti sunt disponibili imediat, altii propun mai intai o consultatie clasica in cabinet, pentru a face cunostinta direct, dupa care sedintele de psihoterapie pot continua prin telefon. A doua varianta este cea mai sigura, pentru ca astfel pot fi evitate inselatoriile, se arata in articolul citat.

Aceasta noua tendinta in psihoterapie atrage nu numai publicul, ci si escrocii, avertizeaza autorii. Pentru a nu fi inselati, optati intotdeauna pentru un psiholog care isi publica online fotografia si competentele: diplome, experienta, specializarile. Un alt aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere este diferenta dintre un psiholog si un psihoterapeut. Astfel, psihologul este o persoana care a absolvit cursurile unei facultati de psihologie, insa nu are competenta de a practica psihote­rapia, ci poate oferi doar consiliere psihologica. In schimb, psihoterapeutul este o persoana care a absolvit in plus o specializare in psihoterapie si are certificat de libera practica in domeniu.

Psihoterapia prin telefon poate fi mai putin eficienta decat cea clasica, desfasurata in cabinetul terapeutului. Gesturile, expresiile fetei sunt elemente care conteaza in

cursul terapiei. De asemenea, locul in care se desfasoara sedintele de terapie este important. A merge la psiholog, pe un teren neutru, permite constientizarea si implicarea in procesul de terapie. Singurul avantaj al psihoterapiei prin telefon este rapiditatea interventiei. Poate fi eficienta pentru o singura sedinta, cand o persoana are nevoie urgenta de un sfat, dar nu este recomandata pe termen lung.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei