x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Pulsul medicinei - De unde vine sângele?

Pulsul medicinei - De unde vine sângele?

de Florin Condurateanu    |    15 Oct 2008   •   00:00

Principala manifestare a hemoroizilor este sângerarea. Sângele produs de hemoroizi e roşu aprins. Acest sânge acoperă scaunul şi nu se amestecă cu materiile fecale.



Principala manifestare a hemoroizilor este sângerarea. Sângele produs de hemoroizi e roşu aprins. Acest sânge acoperă scaunul şi nu se amestecă cu materiile fecale.

De regulă, sângele pierdut din hemoroizi apare la sfârşitul scaunului. Mai există în scaun şi un sânge de culoare mai închisă. Când sângele este colorat, precum vişina putredă şi adesea este amestecat cu scaunul, e semn că necazul este amplasat undeva mai sus, pe colon, existând risc de cancer.

Când sângele e de culoare neagră, precum asfaltul, se numeşte melenă şi poate veni din stomac.

Oricum, orice sângerare prin anus trebuie să îngrijoreze şi să-l trimită pe om la medic. Numai medicul poate constata natura bolii care a dus la sângerare, făcându-se o endoscopie a întregului intestin gros numită colonoscopie.

A te amăgi că sângele din scaun este din hemoroizi poate crea situaţii grave, fiindcă seamănă cu descoperirea în fază de început a unui eventual cancer de colon.

După ce a explicat toate acestea medicul primar Aurel Tone, chirurg la Institutul Clinic Fundeni, atrage atenţia că un simptom al hemoroizilor este şi durerea, care apare însă mai rar când e vorba de vreun cheag ce a înfundat vasele, de infecţii anale, de supuraţii sau de fisuri în zona anusului.

O complicaţie a hemoroizilor este prolapsul, adică ieşirea hemoroizilor din anus. Uneori vasele din zona anusului se trombozează şi duc la o complicaţie numită tromboflebite ale hemoroizilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă sangele