x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Putem suferi un atac de inima cand dam zapada

Putem suferi un atac de inima cand dam zapada

01 Feb 2005   •   00:00

Datul la zapada poate fi mai periculos decat pare la prima vedere, daca nu va luati cateva masuri de siguranta, avertizeaza Asociatia Canadiana a Kinetoterapeutilor.

STELUTA INDREI

ATENTIE! Persoanele cu afectiuni cardiace sau respiratorii trebuie scutite de efortul de a indeparta zapada
Durerile de spate, febra musculara, hipotermia, racelile si chiar atacul de inima sunt riscurile la care se expun cei care dau la zapada. Iata cateva recomandari pentru a preveni aceste pericole:
  • Inainte de a incepe sa indepartati zapada, faceti cateva miscari de incalzire a musculaturii pentru a va feri de contracturi ale muschilor (carcei) si febra.
  • Utilizati o lopata usoara din plastic, pe care sa o manevrati astfel incat sa nu suferiti dureri de spate. Apucati coada acesteia tinand mainile la aproximativ 30 de centimetri una de alta.
  • Cand ridicati si aruncati zapada, mentineti ambele picioare pe sol, usor departate, indoiti genunchii si tineti spatele drept. Ridicati mici cantitati de zapada si mergeti pana acolo unde vreti sa o aruncati. Nu faceti miscari bruste pentru a va proteja spatele.
  • Nu faceti efort continuu, luati cate o pauza de cafea sau ceai fierbinte. Cand va odihniti, stati cu spatele drept si faceti cativa pasi pentru a va relaxa spatele. Efortul intens si conditiile meteo pot fi factori de risc pentru un atac de inima, mai ales la persoanele predispuse.
  • Imbracati-va adecvat, cu haine din materiale naturale (lana, bumbac) si ghete sau cizme din piele. Nu va infofoliti prea tare, pentru ca riscati sa transpirati, ceea ce va predispune la raceli sau chiar pneumonii. Purtati o canadiana rezistenta la vant si la umezeala, iar in jurul gatului este bine sa va infasurati un fular.
  • Daca aveti probleme cu sanatatea, afectiuni cardiace, respiratorii etc. sau daca pur si simplu aveti o stare generala proasta, evitati o asemenea activitate deloc usoara.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zăpadă