x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Puterea vindecatoare a rugaciunii

Puterea vindecatoare a rugaciunii

29 Apr 2004   •   00:00

Un studiu realizat recent arata ca majoritatea americanilor se roaga sistematic pentru sanatate.

MAGDA MARINCOVICI

Studiul a inclus 2.000 de americani, carora li s-au pus mai multe intrebari legate de practica lor religioasa. 35% dintre subiecti au marturisit ca se roaga in mod frecvent. 75% au precizat ca rugaciunea lor este centrata exclusiv pe ajutorul de a-si pastra starea buna de sanatate. 22% au declarat ca se roaga din ratiuni precise: vindecarea de o boala. Trebuie retinut ca dintre acestia, 70% se roaga avand convingerea ferma ca vor fi in mod real ajutati sa scape de boala. Aceste persoane au spus ca prin rugaciune incearca sa faca fata bolii si, de asemenea, sa o accepte.

DEPRESIVII. Studiul a mai stabilit care sunt categoriile de bolnavi care sunt increzatori in puterea de vindecare a rugaciunii. Astfel, autorii studiului au observat ca persoanele depresive, cele ce sufera de dureri cronice de cap, de spate si alergicii au mai frecvent tendinta de a se ruga pentru ameliorarea sanatatii. Acest studiu marcheaza si fervoarea religioasa a americanilor. De altfel, aceasta trasatura a iesit bine in evidenta intr-un sondaj intreprins in anul 2000. Acesta indica rezultate edificatoare: 82% dintre americani cred ca rugaciunea poate sa vindece boli grave si 64% sunt bucurosi ca medicul lor se roaga cu ei.

PEDIATRII. Totusi cercetarile subliniaza ca doar 11% dintre persoanele care se roaga cu scopul de a-si proteja astfel sanatatea reusesc sa discute cu medicul lor despre acest aspect. Dintre medici, se pare ca pediatrii manifesta mai multa incredere in rolul pozitiv al rugaciunii asupra sanatatii copiilor.

Terapie

Rugaciunea si postul reprezinta metode eficiente de ameliorarea unor boli. Asociata cu tratamentul adecvat, rugaciunea poate grabi vindecarea. S-a observat ca in timpul rugaciunii se instaleaza o destindere generala, prin diminuarea ritmului cardiac si respirator, prin scaderea presiunii arteriale. In plan psihic, rugaciunea reduce intensitatea angoaselor. Renuntarea la unele alimente si la unele vicii - abuzul de alcool, tutun, cafea - contribuie la eliminarea toxinelor si revigorarea organismului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă